Boerenkool stamppot uit de oven met spekjes en oude kaas
Recept
Ingrediënten
4 personen
- 600 gr. aardappels, kruimig
- 600 gr. boerenkool, gesneden
- 2 uien
- 200 gr. spekreepjes
- 150 gr. extra belegen kaas, geraspt
- boter om te bakken + wat extra
- peper en zout
- scheutje natuurazijn
Bereidingswijze
Zet een grote stamppotpan of soeppan op het vuur, breng hierin een flinke laag water aan de kook. Schil de aardappelen en snijd deze in gelijke stukken. Doe de aardappels in de pan en breng het water aan de kook. Leg de gesneden boerenkool hier bovenop en zet het deksel op de pan, laat zo'n 25 minuten koken. Verwarm intussen de oven voor op 180 graden en vet een ovenschaal in met wat boter.
Bak de spekjes en ui
Pel beide uien en snijd met een koksmes in stukjes. Zet een flinke hapjespan op het vuur en verhit hier wat boter in. Voeg de ui toe en bak deze glazig, kruid tussendoor met wat peper en zout. Als de ui mooi glazig is voeg je de spekreepjes toe en bak je deze mee tot de spekjes mooi krokant zijn.
Maak de boerenkool stamppot
Giet na 25 minuten de aardappels en boerenkool af. Doe er een klontje roomboter, een scheutje melk en een scheutje natuurazijn bij. Stamp met een aardappelstamper tot een smeuïg geheel. Doe er vervolgens de gebakken ui en spekreepjes met het bakvet bij. Roer alles goed door elkaar en verdeel over de ovenschaal.
Gratineer in de oven
Strooi de geraspte kaas nu over de boerenkool stamppot en schuif deze in de oven. Laat de stamppot zo'n 15 tot 20 minuten staan tot de kaas mooi is gesmolten. Haal de boerenkool stamppot uit de oven en serveer deze direct.
Recepten in je mail
Voedingswaarden per persoon
- Energie 575 kcal.
- Vetten 34 gr.
- Waarvan verzadigd 13 gr.
- Koolhydraten 34 gr.
- Waarvan suikers 4 gr.
- Vezels 11 gr.
- Eiwitten 24 gr.
- Zout 2.4 gr.
- Natrium 960 mg.