Bospeen, spitskool en knoflook-aardappeltjes uit de oven

Bospeen, spitskool en knoflook-aardappeltjes uit de oven

Laatst maakte ik een heerlijk maaltje met bospeen, spitskool en knoflook-aardappeltjes uit de oven. Een makkelijk te maken gerecht dat ook nog eens heel erg lekker smaakt. Wij aten het met speklapjes die ik ook in de oven heb gebakken.

Door de worteltjes te roosteren krijgen ze een heerlijk zoete smaak. De geblakerde spitskool past er prima bij, een lekkere combinatie van een beetje bitter en zoet. Ik kruidde alles met rozemarijn, peper en grof zeezout en de aardappeltjes met wat fijngehakte knoflook. Hier vind je het makkelijke recept.

Tip: de geblakerde buitenkant van de spitskool heeft een wat bittere smaak. Erg lekker als je deze tegelijk met het niet-geblakerde deel eet. Als je wil kan je het buitenste blad na bereiding ook verwijderen. Het klinkt misschien wat vreemd om geblakerde groenten te eten maar in tegenstelling tot bij vlees kan dit geen kwaad.

Recept

Ingrediënten

4 personen

  • 8 flinke bospenen
  • 1 spitskool
  • 800 gr. aardappelen
  • 4 speklapjes
  • 4 takjes rozemarijn
  • 2 teentjes knoflook
  • vloeibare honing
  • olijfolie
  • grof zeezout
  • peper

Handig

Bij dit recept

Bereidingswijze

Verwarm je oven voor op 200 graden en zet twee bakplaten klaar. Heb je slechts één bakplaat bereid de bospeen en spitskool dan in de oven en bak de aardappels en speklapjes gewoon zo'n 20 minuten in de pan.

Maak de bospeen schoon en leg naast elkaar op de bakplaat. Doe er wat vloeibare honing op en kruid met wat peper en grof zeezout. Verwijder het buitenste blad van de spitskool en snijd in vier parten. Snijd de harde kern eruit en leg de stukken spitskool bij de bospeen op de bakplaat. Sprenkel er ruim olijfolie over en kruid met wat peper en grof zeezout.

Ris de naaldjes van de takjes rozemarijn en hak goed fijn met een koksmes. Strooi de helft van de fijngehakte rozemarijn over de bospeen en spitskool. Bewaar de andere helft voor later.

Boen de aardappels schoon. Snijd de aardappels met schil en al in niet al te grote partjes en doe in een mengkom. Giet er ruim olijfolie bij en de helft van de resterende rozemarijn. Pel de tenen knoflook, hak fijn en doe bij de aardappels. Strooi er grof zeezout bij en schep alles door elkaar. Doe de aardappeltjes op de tweede bakplaat. Maak de mengkom nog niet schoon!

Doe nu de speklapjes in de mengkom en kruid met flink wat peper. Doe de resterende rozemarijn erbij en sprenkel er wat vloeibare honing over. Schep goed door elkaar en leg op de bakplaat bij de aardappeltjes. Schuif nu beide bakplaten in de oven en laat alles in 30 minuten gaar worden. Keer de speklapjes halverwege om.

Als je de speklapjes en aardappeltjes in de pan bereidt gebruik je een hete hapjespan zonder boter voor de aardappeltjes. De speklapjes bereid je in een koekenpan waarin je een klontje boter hebt gesmolten.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief met nieuwe recepten en kooktips. Afmelden kan altijd weer.

Afbeelding bij 'Bospeen, spitskool en knoflook-aardappeltjes uit de oven'
Afbeelding bij 'Bospeen, spitskool en knoflook-aardappeltjes uit de oven'
Afbeelding bij 'Bospeen, spitskool en knoflook-aardappeltjes uit de oven'
Afbeelding bij 'Bospeen, spitskool en knoflook-aardappeltjes uit de oven'
Afbeelding bij 'Bospeen, spitskool en knoflook-aardappeltjes uit de oven'