Bospeen, spitskool en knoflook-aardappeltjes uit de oven
Recept
Ingrediënten
4 personen
- 8 flinke bospenen
- 1 spitskool
- 800 gr. aardappelen
- 4 speklapjes
- 4 takjes rozemarijn
- 2 teentjes knoflook
- vloeibare honing
- olijfolie
- grof zeezout
- peper
Bereidingswijze
Verwarm je oven voor op 200 graden en zet twee bakplaten klaar. Heb je slechts één bakplaat bereid de bospeen en spitskool dan in de oven en bak de aardappels en speklapjes gewoon zo'n 20 minuten in de pan.
Maak de bospeen schoon en leg naast elkaar op de bakplaat. Doe er wat vloeibare honing op en kruid met wat peper en grof zeezout. Verwijder het buitenste blad van de spitskool en snijd in vier parten. Snijd de harde kern eruit en leg de stukken spitskool bij de bospeen op de bakplaat. Sprenkel er ruim olijfolie over en kruid met wat peper en grof zeezout.
Ris de naaldjes van de takjes rozemarijn en hak goed fijn met een koksmes. Strooi de helft van de fijngehakte rozemarijn over de bospeen en spitskool. Bewaar de andere helft voor later.
Boen de aardappels schoon. Snijd de aardappels met schil en al in niet al te grote partjes en doe in een mengkom. Giet er ruim olijfolie bij en de helft van de resterende rozemarijn. Pel de tenen knoflook, hak fijn en doe bij de aardappels. Strooi er grof zeezout bij en schep alles door elkaar. Doe de aardappeltjes op de tweede bakplaat. Maak de mengkom nog niet schoon!
Doe nu de speklapjes in de mengkom en kruid met flink wat peper. Doe de resterende rozemarijn erbij en sprenkel er wat vloeibare honing over. Schep goed door elkaar en leg op de bakplaat bij de aardappeltjes. Schuif nu beide bakplaten in de oven en laat alles in 30 minuten gaar worden. Keer de speklapjes halverwege om.
Als je de speklapjes en aardappeltjes in de pan bereidt gebruik je een hete hapjespan zonder boter voor de aardappeltjes. De speklapjes bereid je in een koekenpan waarin je een klontje boter hebt gesmolten.