Boterzachte bloemkoolstamppot met prei en ham

Boterzachte bloemkoolstamppot met prei en ham

Ik had laatst een megagrote bloemkool in de groentelade liggen en vond dat een mooie aanleiding om er een stamppot van te maken. Je kan een bloemkoolstamppot van alleen bloemkool maken maar ik heb er ook nog eens aardappelen en prei doorheen gedaan.

Het resultaat was een boterzachte stamppot die lekker smeuïg was door de toegevoegde roomboter. De hamreepjes pasten perfect bij deze zachte stamppot maar als je iets meer smaak wilt kan je er ook spekreepjes doorheen doen. Als jet het spekvet er ook nog eens doorheen stampt krijg je weer een totaal andere smaak.

Recept

Ingrediënten

4 personen

  • 800 gr. kruimige aardappelen
  • 1 grote bloemkool (of 2 kleine, ca. 800 gr.)
  • 1 prei
  • 200 gr. hamreepjes
  • klontje roomboter (ongezouten)
  • scheutje melk
  • peper en zout

Handig

Bij dit recept

Bereidingswijze

Zet een grote pan op het vuur en kook de geschilde en in kleine stukken gesneden aardappelen in 20 minuten gaar. Snijd intussen de bloemkool in roosjes en doe deze de laatste 8 minuten bij de aardappelen.

Snijd de prei in dunne ringetjes en bak deze in een koekenpan met een beetje boter in een paar minuten aan tot ze een beetje glazig zijn. Bestrooi de preiringetjes met een beetje versgemalen peper en zout.

Giet de aardappelen en bloemkoolroosjes af, voeg wat melk en een klontje boter toe en stamp tot een smeuïge stamppot. Hierna roer je er de preiringetjes en hamreepjes doorheen en brengt alles op smaak met nog wat peper en zout.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief met nieuwe recepten en kooktips. Afmelden kan altijd weer.

Afbeelding bij 'Boterzachte bloemkoolstamppot met prei en ham'
Afbeelding bij 'Boterzachte bloemkoolstamppot met prei en ham'
Afbeelding bij 'Boterzachte bloemkoolstamppot met prei en ham'
Afbeelding bij 'Boterzachte bloemkoolstamppot met prei en ham'