Broccoli en worteltjes in oestersaus met rijst en reepjes omelet
Recept
Ingrediënten
4 personen
- 300 gr. rijst, bv. basmatirijst
- 4 eieren
- 1 broccoli
- 250 gr. kastanjechampignons
- 200 gr. bospeen
- 6 lenteuitjes
- 2 teentjes knoflook
- 4 el. oestersaus
- 2 el. sojasaus, optioneel
- vijfkruidenpoeder
- peper en zout
- wokolie
- ketjap manis, optioneel
Bereidingswijze
Zet een flinke pan water op het vuur voor de rijst, breng aan de kook. Breng ook vast in kleinere kookpan een laagje water aan de kook. Zet tenslotte de wok vast op het vuur zodat deze door en door warm kan worden.
Kook de rijst en broccoli
Bereid de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking, giet af en houd warm voor zo. Snijd intussen de roosjes van de broccoli en kook deze in drie minuten beetgaar. Wil je ook de (in stukjes gesneden) stronk meekoken dan kook je deze eerst vier minuten, daarna doe je de roosjes er nog drie minuten bij. Giet de broccoli af in een vergiet en koel direct af met koud stromend water. Laat de broccoli uitlekken voor zo.
Roerbakken
Maak de bospeen schoon, verwijder het loof en de onderkant en snijd in dunne plakjes. Pel de knoflook en hak zo fijn mogelijk. Verhit een scheutje wokolie in de wok en voeg de fijngehakte knoflook en plakjes bospeen toe. Kruid met een flinke snuf vijfkruidenpoeder en roerbak zo'n vijf minuten.
Borstel intussen de kastanjechampignons schoon en snijd in vieren. Roerbak de kastanjechampignons een paar minuten mee en kruid met wat peper en zout. Snijd de lenteuitjes in ringetjes en voeg toe aan de wok. Doe er de oestersaus bij en roerbak op hoog vuur nog een paar minuten. Wil je een iets minder zoete saus doe er dan nog twee eetlepels sojasaus bij.
Maak de omelet
Verwarm intussen een koekenpan en klop vier eieren los in een mengkom. Kruid de eieren met een snuf vijfkruidenpoeder en wat peper. Verhit een klein beetje wokolie in de koekenpan en bak een omelet van het eiermengsel. Wip steeds de onderkant van de omelet op en houd de pan even schuin zodat het vloeibare ei onder de omelet loopt.
Als de bovenkant van je omelet net begint te stollen schuif je de omelet op een bord. Rol de omelet voorzichtig op en snijd in rolletjes. Roerbak de broccoli nog kort mee in de wok tot deze goed warm is. Serveer de rijst op de borden en schep hier het roerbakmengsel naast. Leg er wat rolletjes omelet bij en je makkelijke wokmaaltijd is klaar. Breng de rijst eventueel extra op smaak met wat ketjap manis.
Tip: wil je de rijst leuk serveren? Schep het in een koffiekopje en druk aan met de bolle kant van je lepel. Zet een bord ondersteboven op het kopje en draai het geheel om. Tik een paar keer met de achterkant van je lepel op het kopje en til voorzichtig op.