Broccoli en worteltjes in oestersaus met rijst en reepjes omelet

Broccoli en worteltjes in oestersaus met rijst en reepjes omelet

Broccoli vind ik uit de wok altijd erg lekker, de groente blijft dan namelijk goed knapperig. Zo maakte ik laatst broccoli en worteltjes in oestersaus met rijst en reepjes omelet. Een eenvoudig en heerlijk roerbakmaaltje dat je zo hebt gemaakt.

De broccoli kook ik kort voor waarna ik het snel af laat koelen, aan het einde wok ik het dan nog kort mee. De oestersaus geeft het gerecht een lekker smaakje, eventueel kan je nog wat sojasaus toevoegen. Het makkelijke roerbakrecept vind je hieronder, ideaal als je snel iets lekkers op tafel wil zetten.

Recept

Ingrediënten

4 personen

  • 300 gr. rijst, bv. basmatirijst
  • 4 eieren
  • 1 broccoli
  • 250 gr. kastanjechampignons
  • 200 gr. bospeen
  • 6 lenteuitjes
  • 2 teentjes knoflook
  • 4 el. oestersaus
  • 2 el. sojasaus, optioneel
  • vijfkruidenpoeder
  • peper en zout
  • wokolie
  • ketjap manis, optioneel

Handig

Bij dit recept

Bereidingswijze

Zet een flinke pan water op het vuur voor de rijst, breng aan de kook. Breng ook vast in kleinere kookpan een laagje water aan de kook. Zet tenslotte de wok vast op het vuur zodat deze door en door warm kan worden.

Kook de rijst en broccoli

Bereid de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking, giet af en houd warm voor zo. Snijd intussen de roosjes van de broccoli en kook deze in drie minuten beetgaar. Wil je ook de (in stukjes gesneden) stronk meekoken dan kook je deze eerst vier minuten, daarna doe je de roosjes er nog drie minuten bij. Giet de broccoli af in een vergiet en koel direct af met koud stromend water. Laat de broccoli uitlekken voor zo.

Roerbakken

Maak de bospeen schoon, verwijder het loof en de onderkant en snijd in dunne plakjes. Pel de knoflook en hak zo fijn mogelijk. Verhit een scheutje wokolie in de wok en voeg de fijngehakte knoflook en plakjes bospeen toe. Kruid met een flinke snuf vijfkruidenpoeder en roerbak zo'n vijf minuten.

Borstel intussen de kastanjechampignons schoon en snijd in vieren. Roerbak de kastanjechampignons een paar minuten mee en kruid met wat peper en zout. Snijd de lenteuitjes in ringetjes en voeg toe aan de wok. Doe er de oestersaus bij en roerbak op hoog vuur nog een paar minuten. Wil je een iets minder zoete saus doe er dan nog twee eetlepels sojasaus bij.

Maak de omelet

Verwarm intussen een koekenpan en klop vier eieren los in een mengkom. Kruid de eieren met een snuf vijfkruidenpoeder en wat peper. Verhit een klein beetje wokolie in de koekenpan en bak een omelet van het eiermengsel. Wip steeds de onderkant van de omelet op en houd de pan even schuin zodat het vloeibare ei onder de omelet loopt.

Als de bovenkant van je omelet net begint te stollen schuif je de omelet op een bord. Rol de omelet voorzichtig op en snijd in rolletjes. Roerbak de broccoli nog kort mee in de wok tot deze goed warm is. Serveer de rijst op de borden en schep hier het roerbakmengsel naast. Leg er wat rolletjes omelet bij en je makkelijke wokmaaltijd is klaar. Breng de rijst eventueel extra op smaak met wat ketjap manis.

Tip: wil je de rijst leuk serveren? Schep het in een koffiekopje en druk aan met de bolle kant van je lepel. Zet een bord ondersteboven op het kopje en draai het geheel om. Tik een paar keer met de achterkant van je lepel op het kopje en til voorzichtig op.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief met nieuwe recepten en kooktips. Afmelden kan altijd weer.

Afbeelding bij 'Broccoli en worteltjes in oestersaus met rijst en reepjes omelet'
Afbeelding bij 'Broccoli en worteltjes in oestersaus met rijst en reepjes omelet'
Afbeelding bij 'Broccoli en worteltjes in oestersaus met rijst en reepjes omelet'
Afbeelding bij 'Broccoli en worteltjes in oestersaus met rijst en reepjes omelet'
Afbeelding bij 'Broccoli en worteltjes in oestersaus met rijst en reepjes omelet'