Broccoli, shiitakes, zwarte bonen en zalm met oestersaus en rijst
Recept
Ingrediënten
4 personen
- 300 gr. basmatirijst
- 300 gr. zalmfilet, op de huid
- 1 grote broccoli
- 100 gr. shiitakes
- 1 ui
- 1 teen knoflook
- blikje zwarte bonen, ca. 200 gr.
- sesamzaad
- oestersaus
- sojasaus
- wokolie
- peper en zout
Bereidingswijze
Zet een grote pan op het vuur en breng hierin een flinke laag water aan de kook. Bereid hierin de rijst zoals aangegeven op de verpakking. In een tweede pan breng je een klein laagje water aan de kook. Deze gebruik je zo voor de broccoli. Ook zet je alvast een wokpan op laag vuur zodat deze goed heet kan worden. Haal de zalmfilet vast uit de koelkast en dep droog met een keukenpapiertje.
Kook de broccoli voor
De broccoli dien je kort voor te koken. Snijd de roosjes van de broccoli en maak de grote broccolirozen wat kleiner. De stronk snijd je vervolgens in kleine stukjes. Deze kook je vier minuten voor waarna je de broccoliroosjes toevoegt. Deze kook je nog zo'n twee tot drie minuten mee. Stort alles in een vergiet en laat kort uitlekken.
Bak de zalm
Zet nu een hapjespan of flinke koekenpan op het vuur. Kruid de zalm aan de kant zonder huid met wat peper en zout. Smelt wat boter in de pan en bak de zalm als eerste op de huidzijde. Zet het vuur middelhoog en giet er wat ketjap en naar smaak oestersaus over. Bak de huidzijde zo'n vier minuten waarbij je de pan regelmatig wat beweegt zodat de zalm over de bodem schuift. Draai na vier minuten om en zet het vuur laag. Strooi er wat sesamzaad over. Bak de zalm nog zo'n twee minuten en blijf af en toe bewegen. Zet hierna het vuur uit en laat nog kort staan.
Snijd en roerbak de groenten
Borstel in de tussentijd de shiitakes schoon en snijd deze in plakjes. Verhit een scheutje wokolie in de hete wokpan en roerbak de shiitakes tot ze wat beginnen te slinken. Pel tussendoor de ui en snijd deze in stukjes. Met een uienkam kan je dit makkelijk en veilig doen. Plet de teen knoflook en pel ook deze, vervolgens hak je de knoflook fijn met een koksmes. Doe de ui en knoflook bij de shiitakes en kruid met peper en zout. Schep alles om op hoog vuur.
Als de ui wat glazig wordt voeg je de uitgelekte broccoli toe. Laat ook de zwarte bonen uitlekken en doe deze in de wok. Schep alles om met een scheut oestersaus en wat sojasaus en verwarm nog even. Verdeel de rijst over de borden en schep hier de broccoli, shiitakes, zwarte bonen over. Snijd de zalm in vier stukken en verdeel over de borden.
Recepten in je mail
Voedingswaarden per persoon
- Energie 567 kcal.
- Vetten 16 gr.
- Waarvan verzadigd 3 gr.
- Koolhydraten 69 gr.
- Waarvan suikers 6 gr.
- Vezels 10 gr.
- Eiwitten 29 gr.
- Zout 2.4 gr.
- Natrium 960 mg.