Broccolistamppot met paksoi, kaas en saucijzen
Recept
Ingrediënten
4 personen
- 800 gr. aardappels, kruimig
- 1 broccoli
- 1 paksoi
- 4 varkenssaucijzen
- 100 gr. geraspte kaas, jong belegen
- klontje roomboter
- scheutje melk
- peper en zout
Voor de jus:
- scheutje water
- tomatenketchup
- ketjap manis
- paprikapoeder
Bereidingswijze
Zet een stamppotpan of een grote kookpan op het vuur. Breng hierin een flinke laag water aan de kook. Schil de aardappels en snijd deze in gelijke stukken. Kook de aardappels in 20 minuten gaar. Zet intussen ook een hapjespan op laag vuur en laat deze goed warm worden. Bereid hierin de saucijzen zoals aangegeven op de verpakking. Meestal bak je deze zo'n 12 tot 14 minuten in boter en/of olie. Voor het omdraaien van de worsten kan je het best een keukentang gebruiken. Houd de saucijzen warm op laag vuur met een deksel op de pan.
Snijd en kook de broccoli en paksoi mee
Als de aardappels opstaan snijd je met een officemesje de roosjes van de broccoli. Doe deze in een vergiet en spoel even onder de kraan, laat daarna uitlekken. De stronk van de broccoli snijd je vervolgens in stukjes. Als de aardappels vijf minuten koken voeg je de fijn gesneden stronk toe. Laat deze vervolgens vijf minuten meekoken.
Verwijder intussen de onderkant van de paksoi. Snijd met een koksmes de witte stelen in stukjes. Dit gaat het makkelijkst door steeds een paar stelen op elkaar te stapelen. Snijd tot aan het bladgroen en bewaar het bladgroen voor zo. Voeg de fijn gesneden stelen van de paksoi én de broccoliroosjes na vijf minuten toe aan de aardappels. Laat alles nog tien minuten koken en giet daarna af. Snijd in de tussentijd met het koksmes het bladgroen van de paksoi in reepjes.
Maak de broccolistamppot met paksoi
Laat de aardappels, broccoli en paksoi kort droogstomen. Voeg een klein scheutje melk toe en een klontje roomboter. Kruid met peper en zout. Stamp alles met een aardappelstamper tot een smeuïge stamppot. Voeg hierna de geraspte kaas en de reepjes bladgroen van de paksoi toe. Stamp nog kort door elkaar zodat de kaas smelt. Of roer alles met een grote lepel door de stamppot.
Verdeel de broccolistamppot over de borden en leg op ieder bord een saucijs. Zet het vuur onder de hapjespan hoog en voeg een klein scheutje water toe. Doe er een scheutje tomatenketchup en wat ketjap manis bij. Kruid naar smaak met wat paprikapoeder, peper en zout. Verhit op hoog vuur en schep om tot het bakvocht wat dikker wordt. Verdeel hierna de jus over de stamppot.
Recepten in je mail
Voedingswaarden per persoon
- Energie 587 kcal.
- Vetten 31 gr.
- Waarvan verzadigd 15 gr.
- Koolhydraten 43 gr.
- Waarvan suikers 6 gr.
- Vezels 7 gr.
- Eiwitten 30 gr.
- Zout 2.4 gr.
- Natrium 960 mg.