Broccolistamppot met shiitake en rosbieflapjes
Recept
Ingrediënten
4 personen
- 800 gr. aardappels, kruimig
- 2 stronken broccoli
- 200 gr. shiitake
- ca. 500 gr. rosbieflapjes
- scheutje melk
- ketjap manis
- peper en zout
- klontje boter + boter om te bakken
Bereidingswijze
Schil de aardappelen en snijd deze in gelijke stukken. Zet een flinke stamppotpan op het vuur en breng hierin een laag water aan de kook, de aardappels moeten zo volledig onder staan. Kook de aardappelen in 20 minuten gaar.
Snij intussen de roosjes van de broccoli en snijd de stronk daarna in kleine stukjes. Als de aardappels vijf minuten koken voeg je de gesneden steeltjes broccoli toe, weer vijf minuten later voeg je ook de roosjes toe aan de pan. Zet intussen vast een flinke koekenpan of hapjespan op laag vuur zodat deze goed warm wordt.
Borstel de shiitake schoon en snijd de harde onderkant van de steeltjes. Snijd de shiitake vervolgens in reepjes en smelt een klontje boter in de koekenpan. Bak de reepjes shiitake in ongeveer tien minuten met ruim peper en zout en sprenkel er naar smaak de ketjap over. Schep tijdens het bakken regelmatig om. Bewaar in een kommetje voor zo en laat de pan op het vuur.
Giet de aardappelen af en doe er een klontje boter en een scheutje melk bij. Stamp de aardappels en de broccoli tot een mooie stamppot en kruid met een beetje peper. Smelt weer een klontje boter in de koekenpan en bak de rosbieflapjes in ongeveer drie minuten, sprenkel er tijdens het bakken wat ketjap over en draai de lapjes regelmatig om. Kruid ze als ze klaar zijn met wat versgemalen peper en zout.
Schep de stamppot op de borden en schep hier de gebakken reepjes shiitake over. Leg de rosbieflapjes ernaast en druppel nog wat van het bakvet over je stamppot.