Burritobowl met gehakt, bonen, paprika, rijst en guacamole
Recept
Ingrediënten
4 personen
- 300 gr. basmatirijst
- 300 gr. rundergehakt
- 400 gr. gemengde bonen, blik of pot*
- 1 rode paprika
- 1 gele paprika
- 1 groene paprika
- 1 trostomaat
- 1 rode ui
- 1 sjalotje
- Tex-mex kruiden
- olijfolie
Voor de guacamole
- 1 avocado, eetrijp
- 1 trostomaat
- 1 limoen
- peper en zout
* Mix van bruine bonen, witte bonen en/of kidneybonen
Bereidingswijze
Verwarm een ruime hapjespan voor op laag vuur. Zet ook een flinke kookpan op het vuur en breng hierin een ruime laag water aan de kook. Bereid de rijst zoals aangegeven op de verpakking. Giet de rijst vervolgens af en laat even droog stomen. Houd daarna warm met het deksel op de pan maar van het vuur af.
Bereid de burritobowl
Zodra je het water voor de rijst op hebt gezet ga je verder met het bereiden van de burritobowl. Stort eerst de bonenmix in een vergiet en laat deze uitlekken. Pel de rode ui en de sjalot en snipper deze. Bewaar een kwart van de gesnipperde sjalot voor zo. Verhit een scheutje olijfolie in de hapjespan en voeg de gesnipperde ui, sjalot en het gehakt toe. Bak het gehakt in een paar minuten rul.
Snijd in de tussentijd met een koksmes de bovenkant van de paprika's en verwijder de zaadlijsten en zaadjes. Hierna snijd je de paprika's in blokjes. Snijd één trostomaat met een tomatenmesje in blokjes. Als het gehakt rul is voeg je de blokjes paprika, de tomaat en de gesnipperde ui en sjalot toe. Doe er ook ongeveer een eetlepel Tex-mex kruiden bij en voeg een klein scheutje water toe. Bak alles een paar minuten op middelhoge temperatuur.
Maak de guacamole
Tussendoor bereid je de guacamole. Snijd de avocado met een scherp officemes rondom de pit doormidden en draai beide helften van elkaar. Wip de pit uit de avocado en schep het vruchtvlees met een lepel uit de schil Doe dit in een schaal en prak fijn met een vork. Voeg de resterende gesnipperde sjalot toe en snijd de tweede trostomaat met het tomatenmesje in blokjes. Doe ook deze bij de guacamole. Snijd de limoen doormidden en knijp één helft uit boven de guacamole. Breng op smaak met wat peper en zout en roer alles goed door elkaar.
Serveer de burritobowl
Verdeel de rijst over vier grote kommen. Schep hier vervolgens het gehakt- en groentenmengsel bij. Verdeel ook de uitgelekte bonenmix over de vier kommen, deze hoef je dus niet te verwarmen maar schep je er koud bij. Tot slot doe je er naar smaak nog wat guacamole over. De overgebleven halve limoen kan je eventueel in stukjes snijden en bij de bowl serveren.
Recepten in je mail
Voedingswaarden per persoon
- Energie 689 kcal.
- Vetten 28 gr.
- Waarvan verzadigd 7 gr.
- Koolhydraten 71 gr.
- Waarvan suikers 8 gr.
- Vezels 16 gr.
- Eiwitten 29 gr.
- Zout 1.3 gr.
- Natrium 520 mg.