Chili mac ‘n cheese met zure room

Chili mac ‘n cheese met zure room

Toen ik dit recept voor chili mac ‘n cheese voorbij zag komen wist ik dat ik dit direct wilde maken. Met dit makkelijke recept combineer je namelijk het beste uit twee werelden. Een kruidige chili con carne en een heerlijke mac ‘n cheese. Gezond en verantwoord? Niet echt… maar gelukkig wel heel erg lekker.

Het makkelijke van dit recept is dat je alles in één pan bereidt. Je hebt dus bijna geen afwas en het is ook nog eens zo gemaakt. Even het gehakt aanbakken met wat ui en knoflook. Kruiden toevoegen en dan de rest erbij. Een half uurtje later is deze heerlijke chili mac ‘n cheese klaar.

Ik kan je dit recept echt aanraden. Wij hebben er volop van zitten smullen. En zo nu en dan een lekker onverantwoord maaltje moet echt wel eens kunnen. Hieronder lees je hoe je deze chili mac ‘n cheese binnen no time op tafel zet.

Recept

Ingrediënten

4 personen

  • 300 gr. rundergehakt
  • 200 gr. macaroni
  • 1/2 l. runderbouillon
  • 2 uien
  • 2 tenen knoflook
  • 250 gr. bonenmix* (uitgelekt)
  • 400 gr. tomatenblokjes, uit pak
  • 150 gr. cheddar, geraspt
  • 125 gr. zure room
  • chilipoeder
  • djintan (gemalen komijnzaad)
  • peper en zout
  • verse peterselie
  • olijfolie

* Ik koos voor een pot gemengde bonen met o.a. kidneybonen, limabonen en witte bonen.

Handig

Bij dit recept

Bereidingswijze

Zet een flinke braadpan of hapjespan op laag vuur. Belangrijk is dat er een deksel op deze pan kan. Verwarm de pan goed voor zodat deze lekker heet wordt. Bereid in een apart pannetje de runderbouillon. Pel intussen de uien en de teentjes knoflook. Snijd de uien in kleine stukjes en hak de knoflook goed fijn. Spoel de bonen in een vergiet onder de kraan af en laat uitlekken. Meer voorbereidingen hoef je eigenlijk niet te doen.

Bereid de chili mac 'n cheese

Verhit een scheutje olijfolie in de pan. Doe hier de gesneden ui, gehakte knoflook en het gehakt in. Kruid met peper en zout en voeg naar smaak chilipoeder en djintan toe. Zelf vond ik één theelepel chilipoeder en een halve theelepel djintan een goede verhouding. Bak het gehakt rul en de ui glazig, schep alles goed om.

Voeg nu de ongekookte macaroni, de bonen en de tomatenblokjes toe aan de pan. Schep goed door elkaar en roer er dan de runderbouillon doorheen. Proef even en voeg indien nodig wat extra kruiden toe. Breng het geheel voorzichtig aan de kook en draai het vuur laag. Laat 15 tot 20 minuten pruttelen met het deksel op de pan. Roer wel regelmatig om zodat het niet aanbakt. Houdt aan het einde goed in de gaten of het niet droog kookt. Als de runderbouillon zo goed als verdampt is draai je het vuur uit.

Serveer de chili mac 'n cheese

Strooi nu de geraspte cheddar over de inhoud van de pan. Zet het deksel er weer op en laat nog een paar minuten staan, van het vuur af. Hak intussen een handje peterselie fijn en schep de zure room eventueel in een bakje. Zet de pan samen met de zure room en peterselie op tafel. Laat iedereen zelf uit de pan opscheppen. Doe er op de borden wat zure room en peterselie bij en je bent klaar. Eet smakelijk

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief met nieuwe recepten en kooktips. Afmelden kan altijd weer.

Afbeelding bij 'Chili mac ‘n cheese met zure room'
Afbeelding bij 'Chili mac ‘n cheese met zure room'
Afbeelding bij 'Chili mac ‘n cheese met zure room'
Afbeelding bij 'Chili mac ‘n cheese met zure room'
Afbeelding bij 'Chili mac ‘n cheese met zure room'
Afbeelding bij 'Chili mac ‘n cheese met zure room'

Voedingswaarden per persoon

  • Energie 715 kcal.
  • Vetten 35 gr.
  • Waarvan verzadigd 18 gr.
  • Koolhydraten 55 gr.
  • Waarvan suikers 8 gr.
  • Vezels 8 gr.
  • Eiwitten 38 gr.
  • Zout 3 gr.
  • Natrium 1200 mg.