Chili sin carne met rijst
Recept
Ingrediënten
4 personen
- 250 gr. rijst
- 390 gr. tomatenblokjes (uit pak, bv. Heinz)
- 370 gr. Mexicaanse bonenmix
- 370 gr. bruine bonen
- 150 gr. mais
- 70 gr. tomatenpuree
- 1 rode paprika
- 1 gele paprika
- 1 grote ui
- 3 tenen knoflook
- olijfolie
- peper en zout
- platte peterselie*
Voor de kruiden:
- 1/2 tl. djintan (gemalen komijnzaad)
- 1/2 tl. ketoembar (gemalen koriander)
- 1/2 tl. gedroogde oregano
- 1/2 tl. kaneel
- 1/2 tl. paprikapoeder
- 1/2 tl. knoflookpoeder
- 1 tl. cacaopoeder
- snufje cayennepeper
- snufje chilivlokken
* Eigenlijk wordt bij de meeste chili sin carne recepten verse koriander gebruikt. Nu was ik dat toevallig vergeten te kopen én ben ik de enige thuis die dat lekker vind. Ik koos er dus voor verse peterselie te gebruiken die ik wél in huis had en dat smaakte echt prima.
Bereidingswijze
Zorg dat je alle kruiden al bij elkaar hebt staan of doe ze allemaal vast in een bakje. Dan kan je alles zo in één keer in de pan doen en dat werkt net wat makkelijker. Zet vast een flinke pan met ruim water op het vuur om zo de rijst in te bereiden. Verwarm ook vast een hapjespan op laag vuur zodat deze goed warm wordt. Doe de Mexicaanse bonenmix, de bruine bonen en de mais in een vergiet en laat goed uitlekken.
Pel de ui en snijd vervolgens in kleine stukjes. Pel de teentjes knoflook en hak ook deze goed fijn. Verhit een scheutje olijfolie in de hapjespan en bak de ui en knoflook hier een paar minuten in aan. Snijd intussen de bovenkanten van de paprika's en verwijder de zaadlijsten en zaadjes. Snijd de paprika's vervolgens in reepjes en daarna in kleine stukjes. Voeg de gesneden paprika toe aan de hapjespan en kruid met wat peper en zout, bak een paar minuten mee.
Voeg nu de tomatenpuree toe en bak mee tot deze wat zoetig begint te ruiken. Doe er daarna de tomatenblokjes bij en voeg direct alle kruiden en de cacao toe. Roer alles goed door elkaar en doe er dan de uitgelekte bonen en mais bij, verwarm tot het begint te pruttelen. Draai het vuur wat lager tot het net een beetje blijft pruttelen en laat 30 minuten staan met het deksel op de pan. Roer regelmatig om zodat het niet aanbakt.
Zodra de chili sin carne opstaat bereid je de rijst zoals aangegeven op de verpakking. Giet de rijst daarna af en laat kort droogstomen, houd warm voor zo en roer af en toe om. Snijd intussen een handje platte peterselie fijn en bewaar voor zo. Als de chili sin carne klaar is schep je de rijst op de borden of in een flinke kom en doe je daar de chili sin carne bij. Strooi er flink wat peterselie over en serveer eventueel met tortilla chips.