Chinese koolstamppot met wortel, kaas en een zachtgekookt eitje
Recept
Ingrediënten
4 personen
- 800 gr. aardappels, kruimig
- 1 Chinese kool
- 500 gr. bospeen
- 100 gr. jonge kaas
- 4 eieren
- scheutje melk
- klontje roomboter
- Chinees vijfkruidenpoeder
- peper en zout
- 100 gr. spekreepjes, optioneel
Bereidingswijze
Zet een flinke stamppotpan op het vuur met een flinke laag water en breng aan de kook.
Schil de aardappelen en snijd deze in gelijke stukken. Kook de aardappelen in 20 minuten gaar. Boen de bospeen schoon, verwijder het loof en de onderkant en snijd in stukjes. Voeg de bospeen na vijf minuten toe aan de aardappelen. Giet aan het einde de aardappelen af en laat kort droogstomen.
Terwijl de aardappelen en de wortels opstaan snijd je de Chinese kool vast fijn. Verwijder de buitenste bladen en snijd de onderkant weg. Snijd de Chinese kool vervolgens in fijne reepjes en spoel even af onder de kraan. Laat kort uitlekken in een vergiet en bewaar voor zo. Snijd de jonge kaas vast in kleine blokjes.
Doe de vier eieren in een pannetje koud water en breng aan de kook. Zodra het water kookt laat je de eieren ruim twee minuten opstaan. Laat ze schrikken onder koud water en pel de eieren direct, bewaar voor zo.
Stamp de drooggestoomde aardappels en de wortels fijn met een klontje roomboter en een klein scheutje (warme) melk. Voeg naar smaak ruim vijfkruidenpoeder, peper en zout toe. Omdat de kool licht van smaak is en de wortels lekker zoet zijn kan je wel wat kruiden gebruiken.
Roer er nu beetje bij beetje de fijngesneden Chinese kool doorheen, omdat de kool warm wordt zal deze wat slinken. Roer ook de blokjes kaas door de stamppot en laat het geheel op laag vuur goed warm worden. Als de kaas is gesmolten is je Chinese koolstamppot klaar.
Serveer de Chinese koolstamppot op de borden en leg op ieder bord het zachtgekookte eitje. Snijd het ei bovenop op de stamppot doormidden zodat de dooier over de stammppot loopt. Je Chinese koolstamppot met wortel, kaas en een zachtgekookt eitje is nu klaar. Eet smakelijk!