Courgette stamppot met in pancetta gegrilde kip

Courgette stamppot met in pancetta gegrilde kip

De Groentebijbel is een van mijn favoriete kookboeken, binnenkort zal ik er eens een uitgebreide review van schrijven. In het boek vind je een groot aantal smaakcombinaties die goed bij elkaar passen, en volgens het boek was dat zo met courgette en salie. In deze courgette stamppot met in pancetta gegrilde kip probeerde ik dat eens uit.

En het klopt inderdaad, de smaken passen erg goed bij elkaar en het resultaat is een lekker frisse ‘stamppot’ die niet machtig is. De salie heb ik ook terug laten komen bij de in pancetta gegrilde kip. Bij elkaar heb je zo een makkelijke maaltijd die echt heerlijk smaakt. Hier vind je mijn recept.

Recept

Ingrediënten

4 personen

  • 800 gr. kruimige aardappelen
  • ca. 300 gr. kippendijfilet (4 stukjes)
  • 8 plakjes pancetta
  • 2 courgettes
  • 125 gr. crème fraiche
  • 1 grote ui
  • 3 tenen knoflook
  • 12 blaadjes salie
  • peper en zout
  • olijfolie
  • klontje boter
  • scheutje melk

Handig

Bij dit recept

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 200 graden en zet een ingevette ovenschaal klaar. Zet een ruime pan op het vuur om de aardappels in te koken en verwarm vast een hapjespan.

De kip moet het langst worden bereid dus daar begin je mee. Leg telkens twee plakjes pancetta op een snijplank en leg hier een stukje kip op. Snijd de helft van de salie fijn en verdeel over de stukjes kip, strooi er wat peper en zout over en rol de pancetta om de kip. Leg de vier in pancetta gewikkelde stukken kip in de ovenschaal en doe 25 minuten in de oven.

Schil de aardappelen in gelijke stukken en kook deze 20 minuten gaar, laat uitlekken en droogstomen. Snij intussen de courgette in kleine blokjes, doe in een vergiet en bestrooi met flink wat zout. Laat de courgette 10 minuten 'zweten' en schud daarna even om, dep eventueel een beetje droog met wat keukenpapier.

Pel en snipper de ui en de teentjes knoflook en verwarm een scheutje olijfolie in de hapjespan. Fruit de knoflook en ui kort aan en voeg er daarna de courgette aan toe. Bak een paar minuten aan en snij de andere helft van de salie goed fijn, meng met het courgettemengsel en breng verder op smaak met peper en zout. Bak alles nog een paar minuten mee.

Doe nu het courgettemengsel in een blender en schep hier de crème fraiche bij. Maal goed fijn tot je een mooie smeuïge puree hebt. Maak ook een puree van de aardappels met een pureeknijper en smelt hier een klontje boter in. Voeg ook een klein scheutje melk toe en roer er voorzichtig de gepureerde courgette door.

Heb je geen blender dan kan je de courgette ook pureren met een staafmixer. De aardappelpuree kan je ook maken met een aardappelstamper, al wordt deze dan iets minder smeuïg. Serveer de courgettepuree met de gegrilde kip en je maaltje is klaar.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief met nieuwe recepten en kooktips. Afmelden kan altijd weer.

Afbeelding bij 'Courgette stamppot met in pancetta gegrilde kip'
Afbeelding bij 'Courgette stamppot met in pancetta gegrilde kip'
Afbeelding bij 'Courgette stamppot met in pancetta gegrilde kip'
Afbeelding bij 'Courgette stamppot met in pancetta gegrilde kip'
Afbeelding bij 'Courgette stamppot met in pancetta gegrilde kip'