De echte Duitse Flammkuchen

De echte Duitse Flammkuchen

Jarenlang gaan wij al graag op vakantie naar Duitsland. Het is een prachtig land, het ligt vlakbij, de mensen zijn er heel gastvrij en je kan er ook nog eens lekker eten. Een van de typisch Duitse gerechten is de Flammkuchen, ook wel tarte flambée genoemd. Een soort pizza die oorspronkelijk uit de Elzas-streek komt.

Flammkuchen kan je op verschillende manieren maken, maar dit recept van Frau Donner vind ik zelf het lekkerst. De originele Flammkuchen eet je met crème fraiche, uien, spek en kaas. Voor de variatie heb ik er ook nog een Flammkuchen met Coburgerham en champignons bij gezet. Deze Duitse Flammkuchen is erg makkelijk om thuis te maken, probeer ze dus zelf eens.

Met onderstaand recept kan je precies twee Flammkuchen maken, een traditionele en eentje met champignons en ham. De ingrediënten zijn hier ook op aangepast. Als beide Flammkuchen zijn belegd doe je deze 15 minuten in de voorverwarmde oven.

Recept

Ingrediënten

4 personen

  • 300 gr. bloem
  • 150 ml. lauwwarm water
  • 45 ml. olijfolie
  • 7 gr. instant gist
  • snufje suiker
  • 125 gr. crème fraiche
  • 1 grote ui
  • 2 rode uien
  • 100 gr. champignons
  • 100 gr. bacon of spek
  • 100 gr. Coburgerham
  • 40 gr. Goudse kaas, geraspt
  • 4 takjes peterselie
  • peper en zout

Handig

Bij dit recept

Bereidingswijze

Je begint met het bereiden van het deeg, dit heeft wel wat weg van pizzadeeg en moet ongeveer een uurtje rijzen. Heb je geen zin om zelf deeg te maken dan kan je het ook op een wrap bereiden, maar met zelfgemaakt deeg is het aan te raden.

Zeef de bloem boven een mengkom en doe hier een halve theelepel zout en een snufje suiker bij. Meng even met een garde en voeg het water, de olijfolie en de gist toe. Met een handmixer kneed je het deeg zo'n 10 minuten tot je een soepel deeg over houdt. Dit kan ook eventueel met een kneedmes in je keukenmachine, zodra er een bal deeg overblijft ben je klaar.

Vervolgens laat ik het deeg een klein uurtje rijzen. Hiervoor smeer ik een mengkom dun in met olijfolie, leg de bal deeg erin en doe er een vochtige theedoek over. Dit doe ik iets anders dan 'Frau Donner' want die legt het deeg verpakt in vershoudfolie 45 minuten in de koelkast.

Aan het eind van de rijstijd verwarm je de oven vast voor op 200 graden en leg je twee bakplaten klaar. Zorg ook dat je twee vellen bakpapier klaar hebt liggen op je aanrecht, deze leg je pas later op de bakplaten.

Als het deeg is gerezen deel je het door tweeën en leg je op ieder vel bakpapier één portie. Strooi hier wat bloem over en rol goed dun met een deegroller, het deeg moet bijna het hele bakpapapier beslaan. Doe dit bij allebei de porties deeg. Smeer beide deeglappen nu in met de crème fraiche tot het op is.

Traditionele Flammkuchen

Voor de écht Duitse Flammkuchen pel je nu een grote ui en één rode ui en snijd deze doormidden. Snijd van de halve uien nu flinterdunne halve ringetjes en doe deze in een mengkom. Snijd de bacon of het spek in kleine reepjes en doe ook deze in de mengkom. Strooi er wat peper en zout over en hussel alles goed door elkaar.

Verdeel het uienmengsel nu over één lap deeg en rasp daar tenslotte de Goudse kaas over. Hak de peterselie grof en strooi ook dit over het deeg. Zet de Flammkuchen even apart en bereid de volgende variant.

Flammkuchen met champignons

Pel de overgebleven rode ui en snijd deze doormidden, snijd van beide helften flinterdunne halve ringetjes en verdeel deze over de tweede lap deeg. Snijd de champignons in dunne plakjes en verdeel ook deze over de Flammkuchen. Snijd de Coburgerham tenslotte in grove repen en strooi over de ui en champignons.

Bestrooi met peper en zout en schuif beide Flammkuchen nu 15 minuten in je voorverwarmde oven. Als de Flammkuchen klaar zijn snijd je ze in stukken en serveer je deze met een lekkere salade.

Update: via mijn Facebook reacties las ik dat de échte echte Duitse Flammkuchen zonder gist wordt gemaakt. In Duitsland zijn er twee kampen, de ene helft maakt het steevast 'mit Hefe' en de andere helft 'ohne Hefe'. Ik ga het zeker eens proberen zonder gist maar in onderstaand recept heb ik het dus wél gebruikt.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief met nieuwe recepten en kooktips. Afmelden kan altijd weer.

Afbeelding bij 'De echte Duitse Flammkuchen'
Afbeelding bij 'De echte Duitse Flammkuchen'
Afbeelding bij 'De echte Duitse Flammkuchen'
Afbeelding bij 'De echte Duitse Flammkuchen'
Afbeelding bij 'De echte Duitse Flammkuchen'
Afbeelding bij 'De echte Duitse Flammkuchen'
Afbeelding bij 'De echte Duitse Flammkuchen'
Afbeelding bij 'De echte Duitse Flammkuchen'
Afbeelding bij 'De echte Duitse Flammkuchen'