De lekkerste tomatensaus voor op je pasta
Recept
Ingrediënten
8 personen
- 400 gr. gepelde tomaten (bv. Heinz of zelf gepeld)
- 400 gr. tomatenpassata
- 1 blikje tomatenpuree
- 300 gr. kleine gehaktballetjes
- 250 ml. groentebouillon
- 5 chipolataworstjes
- 4 wortels
- 2 uien
- 1 rode paprika
- 2 teentjes knoflook
- 1 tl. suiker
- 2 el. vers gesneden basilicum
- peper- of tobascosaus
- olijfolie
- peper en zout
Pasta (voor 4 personen)
- 300 gr. pasta naar keuze
- Parmezaanse kaas
Bereidingswijze
Verwarm een flinke pan vast voor door deze op een laag vuurtje op te zetten. Een hapjespan of sauspan werkt hierbij het makkelijkst. Zorg ook dat je vast 250 ml. groentebouillon klaar hebt staan die je op een laag vuurtje aan de kook houdt.
Laat de gehaktballetjes circa 10 minuten meekoken in de groentebouillon en haal deze er daarna uit met een schuimspaan. Laat de bouillon nog even op een laag vuurtje staan, een deel van de bouillon is in de gehaktballetjes getrokken.
Snipper de ui en snijd de wortels in kleine stukjes, verhit in de sauspan een flinke scheut olijfolie zodat de bodem bedekt is en fruit hier de ui en stukjes wortel in. Snijd ondertussen de paprika in kleine stukjes en doe deze bij de ui en wortel. Pel de teentjes knoflook en snijd deze goed fijn, voeg deze ook toe aan de sauspan zodra de ui goed glazig begint te worden. Voeg ook de tomatenpuree toe en roer alles goed door.
Laat alles een paar minuten op het vuur staan en voeg dan de bouillon toe aan de sauspan, zet het vuur goed hoog zodat de bouillon begint te koken. Zet hierna het vuur laag en voeg de gezeefde tomaten en de tomatenpassata toe. Voeg een theelepel suiker, een scheutje peper- of tobascosaus, flink wat versgemalen peper en een beetje zout toe en roer alles even goed door. Proef of de smaak goed is en laat de saus een half uur op laag vuur pruttelen met een deksel op de pan.
Verwarm intussen de chipolataworstjes zoals aangegeven op de verpakking en snijd deze daarna in kleine plakjes. Voeg de stukjes worst samen met de gehaktballetjes toe aan de tomatensaus die op het vuur staat te pruttelen. Zorg dat je de saus regelmatig doorroert zodat deze niet aanbrandt en de ingrediënten goed kunnen mengen.
Bereid intussen de pasta en zorg dat deze vlak voor de saus klaar is. Giet de pasta af met een vergiet, hussel even door elkaar met een scheut olijfolie en doe terug in de pan. Doe het deksel op de pan maar laat het vuur uit.
Voeg vlak voor je de saus serveert de fijngesneden basilicum toe en roer alles nog even goed door. Schep eerst de pasta op de borden, doe hier een flinke schep saus overheen en rasp daar wat verse Parmezaanse kaas over. Klein scheutje olijfolie over de saus en smullen maar. De pastasaus die je over houdt kan je prima invriezen en bewaren voor een volgende keer. Buon appetito!