
Echte Italiaanse lasagne met bechamelsaus
Recept
Ingrediënten
4 personen
- pak voorgekookte lasagnebladen
- 500 gr. rundergehakt
- ca. 200 gr. tomatenpuree
- 400 gr. gepelde tomaten (in blokjes, eventueel uit blik)
- 500 gr. gezeefde tomaten (uit pak)
- 2 bollen buffelmozzarella
- 1 ui
- 3 teentjes knoflook
- Italiaanse kruiden
- 1 laurierblaadje
- sambal
- suiker
- peper en zout
- olijfolie
- boter om in te vetten
Ingrediënten bechamelsaus
- 50 gr. bloem
- 50 gr. roomboter
- 500 ml. melk
- peper en zout
Bereidingswijze
Zet een koekenpan en een flinke hapjespan op het vuur en laat deze goed warm worden.
Pel en snipper de ui en fruit deze in de koekenpan tot deze glazig begint te worden. Pel de knoflook, snijd deze zo fijn mogelijk en voeg toe aan de ui en bak nog even mee. Verwarm in de hapjespan de tomatenpuree op hoog vuur terwijl je blijft roeren, anders bakt deze aan. Voeg na een paar minuten het uienmengsel uit de koekenpan toe in de hapjespan en roer goed door elkaar, zet het vuur wat lager en laat staan voor zo.
Verhit wat extra olijfolie in de koekenpan en rul het gehakt terwijl je dit kruid met peper, zout en Italiaanse kruiden naar smaak. Doe het gerulde gehakt bij het puree-, knoflook- en uienmengsel in de hapjespan en voeg daar ook de gepelde tomaten en de gezeefde tomaat aan toe. Breng op smaak met peper, zout en sambal naar smaak. Zelf heb ik 2 tl. sambal toegevoegd, lekker pittig.
Voeg ook nog een flinke snuf suiker toe en eventueel wat extra Italiaanse kruiden. Leg het laurierblad bovenop, doe de deksel op de pan en laat 45 minuten pruttelen op laag vuur. Let op dat je de saus tussendoor regelmatig roert zodat het niet aanbakt.
Verwarm intussen de oven voor op 180 graden en maak de bechamelsaus. Dit doe je door in een steelpannetje de boter te smelten en daar met een garde de bloem doorheen te roeren tot je een dikkig papje over houdt. Voeg daarna de melk toe en blijf roeren tot je een mooie dikke saus krijgt die nog net aan je garde blijft hangen. Breng op smaak met peper en zout en bewaar de saus met het vuur uit, roer af en toe nog even door.
Vet een grote ovenschaal in met boter en bedek de bodem met lasagnebladen. Doe hier 1/3 deel van de bechamelsaus op en daarop 1/3 deel van de tomatensaus. Snijd één bol buffelmozzarella in plakken en verdeel deze over de tomatensaus. Leg hier weer een laag lasagnebladen op, 1/3 bechamelsaus, 1/3 tomatensaus en weer één bol in plakken gesneden mozzarella. Voeg tenslotte de laatste laag lasagnebladen, 1/3 bechamelsaus en 1/3 tomatensaus toe.
Dek de schaal af met aluminiumfolie en zet 30 minuten in de voorverwarmde oven, haal het aluminiumfolie er na een half uur af en zet de schaal nog 15 minuten in de oven. Laat de lasagne nog heel eventjes afkoelen en smullen maar, buon appetito!
Variëren
Deze lasagne is heerlijk door de combinatie bechamel en tomatensaus. Je kan er ook voor kiezen om in plaats van bechamelsaus laagjes Italiaanse groenten met pancetta te gebruiken. Of vervang de buffelmozzarella eens door een andere kaassoort. Zo kan je iedere keer weer een andere lasagne op tafel zetten.
Recepten in je mail








