Een heerlijk stoofpannetje met rundvlees, bospeen en pastinaakfrietjes
Recept
Ingrediënten
4 personen
- 500 gr. runderlappen
- 1 l. runderbouillon (en wat extra)
- 250 ml. rode wijn
- 2 rode uien
- 2 gewone uien
- 2 tenen knoflook
- 4 el. tomatenpuree
- 4 takjes rozemarijn
- 4 takjes tijm
- 2 el. bruine basterdsuiker
- peper en zout
- bloem
- boter om aan te bakken
- bospeen, grote bos (ca. 1 kg.)
Pastinaakfrietjes
- ca. 800 gr. pastinaken
- olijfolie of zonnebloemolie
- grof zeezout
Bereidingswijze
Zet vast een braadpan op laag vuur zodat deze goed warm wordt. Leg ook vast een vlamverdeler klaar om zo onder de pan te doen, zo kan je het vlees zonder problemen uren laten sudderen. Maak vast een liter runderbouillon en houd deze warm voor zo.
Snijd de runderlappen in kleinere stukken en wentel deze in een mengkom even door wat bloem. Verhit een klont boter in de braadpan en bak de stukjes rundvlees kort aan totdat deze aan alle kanten zijn dichtgeschroeid. Kruid met wat peper en zout en roer nogmaals goed door elkaar.
Snijd alle uien in grove stukken en snijd de teentjes knoflook goed fijn, bak even mee met het vlees. Doe de tomatenpuree erbij en roer alles goed door elkaar, bak nog een paar minuten mee zodat de puree wat zoeter wordt.
Doe nu een liter runderbouillon in de pan en voeg de rode wijn toe, leg de takjes rozemarijn en tijm erop en wacht tot de vloeistof begint te borrelen. Zet de pan nu op de vlamverdeler en laat met het deksel erop zo'n 5 uur langzaam gaar stoven.
Controleer af en toe of er nog voldoende vloeistof aanwezig is, in principe zou er genoeg in de pan moeten zitten. Indien nodig kan je dit aanvullen met een beetje runderbouillon, rode wijn of wat water.
Voeg één uur voor het einde (dus na vier uur stoven) de basterdsuiker toe en roer nog even door elkaar, laat alles rustig verder stoven. Een half vuur voor het einde haal je het deksel van de pan en zet je het vuur eventueel wat hoger, zo kan de vloeistof goed indikken. Het is niet nodig om bloem, ontbijtkoek of een andere verdikker toe te voegen. Nu kan je ook de pastinaakfrietjes vast maken.
Verwarm je oven voor op 200 graden en schil de pastinaken met een dunschiller. Snijd ze eventueel doormidden en maak er plakken van ca. een halve centimeter van, snijd deze plakken vervolgens in frites. Doe de pastinaakfrites in een mengkom en hussel ze door elkaar met olijfolie of zonnebloemolie.
Verdeel de frites over een met bakpapier beklede bakplaat en strooi er grof zeezout over. Doe de frites zo'n 30 minuten in de voorverwarmde oven en haal ze er na 15 minuten uit, draai de frites om en bak ze vervolgens nog 10 tot 15 minuten. Let er aan het eind even op dat ze niet te hard gaan.
Snijd intussen de bospeen in plakjes en doe deze nog zo'n 10 tot 15 minuten bij het stoofvlees. Roer af en toe om en laat gewoon even meestoven, haal aan het eind de lege takjes van de rozemarij en tijm eruit. Serveer het stoofvlees met de bospeen en pastinaakfrietjes, eventueel met een schepje mayonaise.