Een heerlijke quiche met broccoli, spekjes en ui
Recept
Ingrediënten
4 personen
- 1 stronk broccoli
- 1 grote ui
- 4 eieren
- 5 plakjes deeg voor hartige taart (of bladerdeeg voor quiche)
- 200 gr. spekreepjes
- 200 gr. crème fraîche
- 100 ml. slagroom
- 100 gr. oude kaas (geraspt)
- peper en zout
- boter om in te vetten
Bereidingswijze
Verwarm de oven vast voor op 160 graden en vet vast een quiche- of springvorm in met boter. Zet ook vast een koekenpan op een laag vuurtje zodat deze goed warm wordt.
Snijd de roosjes van de broccoli en halveer eventueel de grote roosjes, kook deze zo'n 5 minuten in zo weinig mogelijk water. Spoel direct af onder koud stromend water en laat de roosjes goed uitlekken in een vergiet.
Snipper de ui lekker fijn en houd deze even apart. Bak de spekjes in de warme koekenpan zonder boter of olie toe te voegen, als het spekvet goed in de pan is te zien doe je er de gesnipperde ui bij en bak je deze goed glazig. Als de spekjes en ui goed zijn gebakken draai je het vuur uit en laat je deze in de pan voor later.
Breek de vier eieren boven een kom en klop deze even goed door met een garde tot alles goed gemengd is. Doe nu de crème fraîche in de kom en roer alles nogmaals goed door tot je een mooi mengsel hebt. Voeg nu 100 ml. slagroom toe en ongeveer de helft van de geraspte kaas, nogmaals goed mengen en bestrooien met flink wat versgemalen peper.
Haal de plakjes deeg uit de vriezer en laat deze zo'n 5 minuten ontdooien, niet langer omdat ze anders hard worden en gaan afbrokkelen. Bedek de bodem en randen van je ingevette quiche- of springvorm met het bladerdeeg en prik met een vork wat gaatjes in de bodem en aan de zijkanten.
Doe de gebakken spekjes en ui in de quichevorm en spreid goed uit over de bodem, leg hierop de uitgelekte broccoliroosjes en verdeel deze over de spekjes en ui. Strooi er de andere helft van de geraspte kaas overheen en giet daar het eiermengsel overheen. Doe er nog wat versgemalen peper en een klein beetje zout overheen en klap de uitstekende randjes deeg naar binnen of snijd deze voorzichtig los.
Je doet de quiche nu 25 minuten in je voorverwarmde oven op 160 graden. Na 25 minuten haal je de quiche niet uit je oven maar zet je de kookwekker nog 10 minuten en verhoog je de oventemperatuur tot 220 graden. In die 10 minuten zal je oventemperatuur gaan stijgen van 160 naar 220 graden. Voor alle duidelijkheid: je wacht dus niet tot je oven 220 graden is om de quiche er dan nog 10 minuten in te zetten, de 10 minuten gaan meteen in op het moment dat je de hogere temperatuur instelt.
Hou de laatste minuten even in de gaten of de bovenkant niet te hard verkleurt, bij sommige ovens gaat dit wat sneller dan bij andere en kan je de quiche er een paar minuten eerder uithalen. Door het gebruiken van de twee oventemperaturen is de buitenkant heerlijk krokant en de binnenkant net niet meer vloeibaar, heerlijk!
Laat de quiche nog een paar minuutjes afkoelen buiten de oven en serveer deze dan direct. Eet smakelijk.
Variaties
Je kan oneindig variëren met deze quiche door bijvoorbeeld de spekreepjes te vervangen door plakjes brie, fijngesneden preiringetjes mee te bakken met de ui, pijnboompitjes of fijngehakte walnoot over de bovenkant te strooien en ga zo maar door.