Een heerlijke Zwitserse kaasfondue met verse kaas
Recept
Ingrediënten
4 personen
- 300 gr. Emmentaler
- 300 gr. Gruyère
- 125 gr. jonge kaas
- 300 ml. witte wijn*
- maïzena
- teentje knoflook
- peper
- nootmuskaat
- Kirsch, optioneel
* eten er kinderen mee dan kan je de witte wijn eventueel vervangen door druivensap
Om te dopen (suggesties)
- stukjes brood
- radijsjes
- stukjes bleekselderij
- blokjes ananas
- kleine knakworstjes
- stukjes paprika
- plakjes banaan
- stukjes komkommer
- geblancheerde knapperige groente
Bereidingswijze
Het makkelijkst is als je de kaasfondue direct in je kaasfonduepan, of caquelon met een chique woord, kan bereiden. Let er wel op dat deze bestand is tegen direct vuur. Anders bereid je het in een steelpan en giet het over zodra het klaar is. Je hebt dan wel een extra pan om schoon te maken en dat is geen lolletje.
Als de kaas nog niet geraspt is kan je dit makkelijk doen in een keukenmachine. Een andere optie is om het in heel kleine blokjes te snijden. Zet de geraspte of fijngesneden kaas klaar in een grote kom. Zet ook een warmhoudplaatje klaar, of rechaud om nog maar een chique woord te gebruiken. Dit om de kaasfondue zo vloeibaar te houden als je aan tafel gaat.
Maak van tevoren vast alle garnituur klaar waarmee je in de kaasfondue wilt dopen. Dan kan je direct aan tafel zodra de kaas gesmolten is en de caquelon op tafel wordt gezet. Op de rechaud... wat klinkt dat toch allemaal feestelijk he.
De kaasfondue zelf
Halveer het teentje knoflook en wrijf hier mee over de bodem en de randen van de caquelon. Zelf snij ik er na even wrijven een klein stukje af en wrijf dan weer verder. Zet de caquelon op het vuur en doe de wijn erin, verwarm de wijn tot deze kookt en zet het vuur wat lager.
Doe nu een handje geraspte kaas erbij terwijl je blijft roeren met een lepel. Zodra de kaas is opgelost doe je er weer een handje bij, en dit herhaal je eigenlijk tot alle kaas is opgelost. Let erop dat je het vuur niet te hoog zet want het kaasmengsel mag zeker niet koken!
Het blijft wat dun dus doe je er wat maïzena bij, begin met een halve eetlepel en roer alles goed door. Als de kaasfondue nog te dun is voeg je nog een halve eetlepel maïzena toe.
Voor de echt authentieke kaasfonduesmaak kan je nu drie eetlepels Kirsch toevoegen. Daarna breng je de kaasfondue nog verder op smaak met vers gemalen peper en een mespuntje nootmuskaat. Test even met een stukje brood of de kaasfondue nu dik genoeg is, je moet het er makkelijk in kunnen dopen terwijl er een mooie kaaslaag omheen blijft hangen.
Zet de caquelon met de kaasfondue op de rechaud en het feest kan beginnen. Een glaasje wijn is er erg lekker bij maar meestal kies ik zelf voor een glas thee. Op de een of andere manier is de kaasfondue dan minder machtig. Probeer op tijd te stoppen om te voorkomen dat je met een blok kaas in je maag op de bank eindigt. Maar dat is met deze kaasfondue erg moeilijk!
Tip: het schoonmaken van een caquelon is het minst leuke onderdeel. Ik laat de kaas altijd helemaal afkoelen en stollen, daarna kan je met een lepel het grootste deel zo uit de pan schrapen. Het laatste restje krijg je weg met koud water en een stuk keukenpapier.
Recepten in je mail
Voedingswaarden per persoon
- Energie 831 kcal.
- Vetten 57 gr.
- Waarvan verzadigd 38 gr.
- Koolhydraten 7 gr.
- Waarvan suikers 5 gr.
- Vezels 0 gr.
- Eiwitten 50 gr.
- Zout 2.43 gr.
- Natrium 972 mg.