Een lekker frisse bulgursalade met kip en cashewnoten
Recept
Ingrediënten
4 personen
- 200 gr. bulgur
- 3 lente- of bosuitjes
- 2 of 3 trostomaten
- 1/2 komkommer
- 100 gr. cashewnoten
- 200 gr. gerookte kipreepjes
- 1 citroen
- 2 teentjes knoflook
- peterselie
- olijfolie
- peper en zout
Bereidingswijze
Kook in een waterkoker of in een steelpannetje een ruime hoeveelheid water en snijd de lente- of bosuitjes in kleine ringetjes. Neem een diepe koekenpan of hapjespan en bak in een flinke scheut olijfolie de ringetjes ui op hoog vuur aan. Als de ui net begint te verkleuren voeg je de droge bulgur toe in de pan en bakt deze nog een klein minuutje mee. Blijf de bulgur goed roeren zodat deze niet aanbakt.
Hierna doe jet het vuur helemaal uit en giet je kokend water bij de bulgur tot de bulgur helemaal onder water staat. Wacht eventjes tot de bulgur het water heeft opgenomen en giet er dan nog wat water bij tot het net boven de bulgur uitkomt. Doe dan een deksel op de pan en laat alles een kwartiertje staan. Giet hierna de bulgur af, als het goed is komt er bijna geen water meer uit omdat alles door de bulgur is opgenomen. Doe de bulgur nu in een grote kom en roer even los met een vork en laat verder afkoelen.
Snijd de halve komkommer in blokjes en doe hetzelfde met de tomaten, verwijder eventueel het vochtige deel met de zaadjes maar dit is niet echt nodig. Snijd de cashewnoten grof fijn en bak rooster deze daarna even in een koekenpan op hoog vuur tot ze bruin beginnen te worden. Je hoeft geen boter of olie toe te voegen.
Snijd de teentjes knoflook fijn en doe deze in een apart kommetje. Voeg hier een flinke scheut olijfolie aan toe en pers de citroen uit boven het kommetje. Meng alles goed door elkaar met flink wat peper en zout en proef of je de smaak zo lekker vindt. Nog te zuur? Voeg dan nog wat olijfolie toe tot je de gewenste smaak hebt bereikt.
Trek van 2 of 3 takjes peterselie de blaadjes eraf en snijd ook deze fijn. Voeg de blokjes tomaat, de blokjes komkommer, de geroosterde cashewnoten en de kipreepjes toe aan de bulgur en roer alles goed door elkaar. Giet de helft van je dressing er overheen en roer nogmaals goed door elkaar, bestrooi tenslotte met de fijngehakte peterselie.
Als je de bulgursalade ruim van tevoren maakt kunnen de smaken nu goed in elkaar trekken door de salade in de koelkast te zetten tot je gaat eten. Serveer de salade met de rest van de dressing in een apart kommetje zodat iedereen naar smaak meer dressing toe kan voegen. Eet smakelijk!