Een lekker sappige kipburger
Recept
Ingrediënten
4 broodjes
- 300 gr. kippendijfilet*
- 1 sjalotje
- handje peterselie
- 1 ei
- paneermeel
- 4 hamburgerbroodjes
- paar blaadjes sla
- 1/2 komkommer
- 1 trostomaat
- mayonaise
- tomatenketchup
- peper en zout
- boter om te bakken
* Ik kies bijna altijd voor kippendijfilet omdat hier volgens mij meer smaak aan zit, je kan natuurlijk ook kipfilet gebruiken als je dat lekkerder vindt.
Bereidingswijze
Snij de kipfilet in grove stukken en maal deze tot een beetje grof gehakt in je keukenmachine. Heb je geen keukenmachine dan kan je de kipfilet ook heel erg fijn snijden met een goed mes.
Doe het kipgehakt in een mengkom en breek hier een ei boven. Pel en snipper een sjalotje en voeg deze toe aan de mengkom. Hak een handje peterselie fijn en voeg ook dit toe aan de mengkom. Kruid met wat peper en zout en voeg een beetje paneermeel toe.
Kneed het gehakt nu goed door elkaar en blijf paneermeel toevoegen tot je een stevige bal kan draaien. Verdeel het gehakt in vier porties en draai hier vier ballen van. Leg de ballen op een snijplank of bord en druk ze plat tot een hamburger van zo'n één tot twee centimeter dik.
Zet de kipburgers eventueel zo'n 30 tot 60 minuten in de koelkast om ze een beetje op te laten stijven. Dek ze in dat geval af met een velletje vershoudfolie. De hamburgers worden op deze manier iets steviger en zijn dan wat makkelijker te bakken.
Verhit een koekenpan of hapjespan op laag vuur en smelt hier een klontje boter in. Bak de kipburgers aan beide zijden aan en laat ze daarna zo'n 15 tot 20 minuten garen op laag vuur. Draai de kipburgers regelmatig om. Als je een grillpan gebruikt vet je deze in met wat olijfolie, gebruik dan geen boter.
Halveer tussendoor de hamburgerbroodjes en grill deze zo'n twee minuten in een hete oven. Je kan de hamburgerbroodjes ook kort grillen in een droge koekenpan, de broodjes moeten een beetje knapperig worden.
Snijd de komkommer en tomaat in zo dun mogelijke plakjes en hou apart voor zo. Smeer beide helften van de broodjes dun in met mayonaise. Beleg de onderkant van het broodje met wat sla en leg hier de gare kipburger op. Bedek de kipburger met wat plakjes komkommer en tomaat en een scheutje tomatenketchup. Doe de bovenkant erop en klaar is je broodje kipburger.