Een lekker snelle plaatpizza (en een wat minder snelle variant)
Recept
Ingrediënten
4 personen
- pizzapakket met blikje deeg en tomatensaus (of zelfgemaakt pizzadeeg en tomatensaus)
- bakje biologische cherrytomaatjes
- 1 rode paprika
- 1 pakje Campofrio salami
- 1 zakje rucola
- 1 bol buffelmozzarella
- Parmezaanse kaas (of een zakje geraspte kaas voor pizza)
- Italiaanse kruiden (vers of uit een potje)
- peper en zout
Voor de salade
- zakje veldsla
- 50 gr. pijnboompitjes
- Parmezaanse kaas
- Italiaanse kruiden (vers of uit een potje)
- olijfolie
- peper en zout
Bereidingswijze
Verwarm je oven voor op 200 graden. Leg een stuk bakpapier of teflon op de bakplaat van je oven en rol het deeg uit over de bakplaat. Besmeer de pizzabodem met de tomatensaus door het potje verspreid leeg te gieten en smeer uit met de bolle kant van een lepel.
Verdeel de plakjes salami over de bodem en snij de cherrytomaatjes doormidden, verdeel de helft van de halve cherrytomaatjes over de salami. Snijd een paprika in kleine reepjes en strooi een deel over de pizza. Laat de mozzarella uitlekken en snijd in plakjes, verdeel ook dit over de pizza.
Bestrooi de pizza nu met de geraspte kaas of rasp een stuk Parmezaanse kaas boven de pizza en garneer daarna met wat rucola. Ja, je hoort het goed. Een Italiaanse vriend verklaarde me voor gek maar ik vind de smaak van gegrilde rucola juist lekker. Strooi er wat Italiaanse kruiden overheen, kruid met flink wat peper en zout en besprenkel tenslotte ruim met olijfolie. Nu nog 15 tot 20 minuten in de oven en klaar is je pizza.
Italiaanse salade
De salade is heel makkelijk. Vul een slakom met de veldsla, rucola, pijnboompitjes, de rest van de halve cherrytomaatjes en de rest van de paprika. Breng op smaak met Italiaanse kruiden, peper en zout en giet er een flinke scheut olijfolie overheen. Rasp er tenslotte flink wat parmezaanse kaas overheen en schud alles goed door elkaar.
Zelf pizzadeeg maken
Ingrediënten (voor 4 pizza's)
- 400 gr. gezeefde bloem
- 10 gr. gedroogde gist (of 25 gr. verse gist)
- 250 ml. handlauw water
- 1 tl. zout
Bereiden
Als je verse gist gebruikt los je in een kommetje de gist op in 25 ml. water en schep je hier 2 el. bloem bij. Roer goed tot een papje en dek af met een theedoek, laat het geheel een half uurtje staan. Als je gedroogde gist gebruikt dan kan je dit direct door de bloem mengen.
Leg de rest van de bloem in een hoopje op het aanrecht (of in een kom), maak er een kuil in en giet hier het eventuele gistmengsel en het water en zout in. Bestrooi je handen met wat bloem en kneden maar, na ongeveer 10 minuten moet je nu een mooi deeg hebben. Verdeel het in vier ballen en laat deze minimaal twee uur rijzen onder een theedoek, hoe langer hoe beter.
Als je een goede keukenmachine hebt kan je het deeg ook in je keukenmachine bereiden, de ingrediënten in dezelfde volgorde als hierboven toevoegen en buiten de machine laten rijzen.
Als je zelfgemaakt pizzadeeg gebruikt kan je de oven wat hoger zetten, ongeveer 260 graden. De oventijd wordt daardoor iets korter, ongeveer een kwartiertje in de oven met je favoriete ingrediënten op het deeg.
Zelf tomatensaus maken voor een pizza
Ingrediënten (voor 4 pizza's)
- 2 uien
- 4 teentjes knoflook
- 4 el. olijfolie
- 2 blikken hele gepelde tomaten a 400 gr.
- 1 blikje tomatenpuree
- 1 tl. oregano (of gemengde Italiaanse kruiden)
Bereiden
Pel de uien en de knoflook en snipper deze met een scherp mes. Verwarm een diepe steelpan en verwarm de olijfolie, fruit hier de gesnipperde ui en knoflook in. Slechts een paar minuutjes verwarmen zodat de ui en knoflook niet bruin worden.
Voeg de tomaten samen met het sap uit het blik toe en voeg direct de oregano of Italiaanse kruiden toe. Even doorroeren en aan de kook brengen, laat het nu op een laag vuurtje zo'n 20 tot 30 minuten pruttelen. Zodra de saus dik wordt en stevig begint te geuren kan je de pan van het vuur halen en pureer je de saus met een staafmixer. Kruiden met peper en zout en klaar is je zelfgemaakte pizzasaus.
Als je pizzadeeg en tomatensaus overhoudt kan je dit trouwens prima invriezen. Het deeg in huishoudfolie wikkelen en in de vriezer, de tomatensaus in een afsluitbaar bakje en in de vriezer. Als je het 's ochtends uit de vriezer haalt kan je het 's avonds weer gebruiken.