Een makkelijke frittata met prei, paprika en gebakken spekjes
Recept
Ingrediënten
4 personen
- 1 grote prei (of 2 kleine)
- 2 rode uien
- 2 teentjes knoflook
- 1 rode paprika
- ca. 15 cherrytomaatjes
- ca. 200 gr. spekreepjes
- 5 eieren
- 100 ml. slagroom
- jonge kaas
- 2 el. roomkaas (naturel)
- peper en zout
- boter om in te vetten
Bereidingswijze
Verwarm je oven vast voor op 200 graden en zet een sprinvorm klaar die je met wat boter hebt ingevet. Zet ook vast een hapjespan of koekenpan op laag vuur zodat deze goed warm wordt.
Tip: bekleed de springvorm aan de buitenkant met wat aluminiumfolie zodat er geen eiermengsel uit de bodem kan lopen. Dat scheelt je achteraf heel wat schoonmaakwerk in je oven.
Snijd de prei in dunne ringetjes, de rode uien in kleine partjes en de rode paprika in reepjes. Snij de knoflook zo fijn mogelijk en zet alles apart voor zo. Bak de spekjes in de hete hapjespan tot ze een beetje beginnen te verkleuren, voeg daarna de gesneden groenten toe en bak deze een paar minuten mee in het spekvet.
Klop intussen in een mengkom de eieren los met de slagroom en de roomkaas, breng op smaak met wat peper en zout. Schep het groentemengsel met de spekjes in de springvorm en verdeel over de bodem. Giet hier het eiermengsel overheen en probeer het zo gelijkmatig mogelijk te verspreiden.
Halveer de cherrytomaatjes en verdeel deze over het eiermengsel. Rasp tenslotte wat jonge kaas boven de springvorm en schuif deze zo'n 25 minuten in je voorverwarmde oven. Zodra de bovenkant mooi bruin is geworden haal je de frittata eruit.
Snijd met een spatel de zijkanten los van de springvorm voordat je deze open doet, zo blijft de frittata mooi in vorm. Snijd hem voorzichtig op de vorm in punten en serveer direct, heerlijk met een salade of een stukje brood.