Een makkelijke frittata uit de oven

Een makkelijke frittata uit de oven

De frittata is zo’n gerecht waar je eindeloos mee blijft variëren. Oorspronkelijk komt het uit Italië waar arme gezinnen vaak frittata aten met restjes uit de keuken. Ik had bewust ingrediënten in huis om deze frittata te maken maar in principe kan je alle restjes aardappel, pasta en groente gebruiken uit de koelkast.

Officieel wordt de frittata in de pan gebakken maar dit recept heet niet voor niets ‘makkelijke frittata uit de oven’. Met een pan loop je vaak te klungelen om de frittata om te draaien en in de oven is het echt een makkie. Toch eigenwijs en op de traditionele manier bakken? Zet dan een bord op de pan, draai deze om en laat de frittata omgekeerd weer in de pan glijden.

Deze frittata smaakt heerlijk in combinatie met een lekkere salade. Voor de volledigheid zet ik er een recept voor een eenvoudige (maar lekkere) salade bij. Ook deze stond vanavond op het menu.

Recept

Ingrediënten

4 personen

  • 5 eieren
  • 100 ml. Griekse yoghurt (of crème fraiche)
  • 3 lente- of bosuitjes
  • 1 courgette
  • 100 gr. geraspte kaas
  • bakje cherrytomaatjes
  • 2 takjes rozemarijn
  • 2 teentjes knoflook
  • peper en zout
  • olijfolie

Ingrediënten salade

  • 100 gr. veldsla
  • 1 bosje basilicum
  • rest van de cherrytomaatjes hierboven
  • 50 gr. schaafsel Parmezaanse kaas
  • 50 gr. geroosterde pijnboompitjes
  • Italiaanse kruiden
  • peper en zout
  • olijfolie

Handig

Bij dit recept

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 200 graden en zet vast een hapjespan op een laag vuurtje. Snijd de lente-uitjes in kleine ringetjes en zet even apart. Snijd de courgette in kleine blokjes, rits de naalden van twee takjes rozemarijn en hak deze erg fijn en snijd de twee teentjes knoflook fijn (eerst pellen natuurlijk).

Verwarm olie in de pan en fruit de lente-uitjes even en voeg daarna de courgette, knoflook en rozemarijn toe. Voeg naar smaak peper en zout toe en bak een paar minuutjes op een matig vuur. Je kan flink wat peper en zout toevoegen voor een wat pittigere smaak.

Breek de eieren boven een kom en voeg de Griekse yoghurt of crème fraiche toe. Roer goed door met een garde zodat je een mooi mengsel krijgt. Daarna de geraspte kaas toe voegen, weer wat peper en zout en nogmaals goed roeren.

Vet een quichevorm of taartvorm in met wat boter of olie en doe hier de gebakken groenten in. Giet hier het eiermengsel overheen en leg daar bovenop nog wat halve cherrytomaatjes en fijngehakte rozemarijn, zet dit een half uurtje in de oven. Af en toe even kijken en als het goed bruin wordt kan je de oventijd wat verkorten.

Zodra de frittata klaar is deze uit de vorm halen en opdienen, bijvoorbeeld met de salade hieronder. Zit de frittata vast aan de quichevorm? Even met een langs de randen gaan en lossnijden, rand verwijderen en met de spatel even de onderkant loswippen. Snijden met een scherp mes en smullen maar.

Salade bereiden

De salade is echt zo klaar, pak een flinke kom en doe hier de veldsla en de basilicumblaadjes in. Giet hier een flinke scheut olijfolie overheen en schep even om. Halveer de rest van de cherrytomaatjes en voeg deze met het kaasschaafsel en pijnboompitjes toe. Kruiden, peper en zout toevoegen en nogmaals overgieten met wat olijfolie. Nogmaals goed mengen en je kan aan tafel.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief met nieuwe recepten en kooktips. Afmelden kan altijd weer.

Afbeelding bij 'Een makkelijke frittata uit de oven'
Afbeelding bij 'Een makkelijke frittata uit de oven'