Een perfect gebakken omelet

Een perfect gebakken omelet

Als je weinig tijd hebt om te koken is een omelet een prima maaltijd, het is makkelijk om te maken en bovendien ook nog eens lekker voedzaam. Vanavond was het weer eens zover want na een partijtje met zes uitzinnige kleuters zit uitgebreid koken er niet meer in, ik was echt bekaf.

In een omelet kan je net als in een fritatta eigenlijk van alles meebakken, ik heb gekozen voor mijn eigen variant van de boerenomelet. Heel erg lekker met een boterham die je dik besmeert met roomboter. Nog even een eenvoudige salade erbij en je maaltijd (of stevige lunch) is compleet, heerlijk!

Vroeger lukte het me trouwens nooit om een perfect gebakken omelet te maken. Of hij was te hard gebakken of hij was nog veels te zacht… maar eindelijk heb ik het onder de knie. Dat het niet moeilijk is lees je hieronder.

Recept

Ingrediënten

per persoon

  • 3 eieren
  • scheutje melk
  • 1/2 prei
  • 50 gr. champignons
  • 1/4 rode paprika
  • bieslook
  • peper en zout

Handig

Bij dit recept

Bereidingswijze

Zet vast een koekenpan op een laag vuurtje zodat deze goed is opgewarmd. Snijd de champignon in plakjes, snijd de prei in ringetjes en snijd de paprika in kleine stukjes. Verwarm een klontje boter op middelhoog vuur in de pan en bak de prei, champignons en paprika even aan. Beetje kruiden met peper en zout en nog een minuutje bakken.

Breek boven een kom de drie eieren en meng met een scheutje melk, roer goed door tot je een egaal mengsel hebt. Het best kan je het eiermengsel rustig roeren met een vork, zo blijft deze lekker luchtig. Giet het eiermengsel over het groentemengsel in de koekenpan en bak tot de onderkant begint te stollen.

Hou de pan nu schuin en schuif de zijkanten van de omelet een beetje naar het midden van de pan zodat het vloeibare eimengsel naar de onderkant stroomt en ook begint te stollen. Herhaal dit een paar keer tot er bijna geen ei meer naar de zijkant stroomt. Meestal duurt dit maximaal een minuutje.

Hou de pan nog steeds schuin terwijl je het vuur op de laagste stand zet, schuif een spatel onder de helft van de omelet in het laagste deel van je schuine pan. Til deze nu omhoog zodat de bovenste helft van je omelet naar beneden schuift, voorzichtig schudden met de pan en hij glijdt vanzelf naar beneden. Klap de omelet nu dicht (dichtvouwen met het deel dat op je spatel ligt) en schuif hem meteen op je bord, bestrooi met wat fijngehakte bieslook en een beetje peper en zout. En zo heb jij een perfect gebakken omelet op je bord liggen.

Het geheim van de omelet

Het geheim van een goede omelet is dat de buitenkant gestold is maar de binnenkant nog helemaal zacht is. Zelfs een beetje vloeibaar is prima zolang je maar verse eieren gebruikt! Natuurlijk kan je variëren met de ingrediënten, voeg bijvoorbeeld kaas of lenteuitjes toe of bak een beetje ham of spek mee. Ook zalm is heerlijk in een omelet.

Verse eieren!

Wil je zeker weten dat je eieren vers zijn? Vul een kan met water en leg hier je rauwe eieren in. Blijven deze 'plat' op de bodem liggen dan zijn je eieren zo vers als wat. Gaan ze rechtop staan dan zijn ze niet kakelvers maar kan je ze nog prima eten. Gaan ze drijven? Direct wegdoen en niet meer opeten. Lees hier hoe deze truc werkt.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief met nieuwe recepten en kooktips. Afmelden kan altijd weer.

Afbeelding bij 'Een perfect gebakken omelet'