Een perfect gebakken omelet
Recept
Ingrediënten
per persoon
- 3 eieren
- scheutje melk
- 1/2 prei
- 50 gr. champignons
- 1/4 rode paprika
- bieslook
- peper en zout
Bereidingswijze
Zet vast een koekenpan op een laag vuurtje zodat deze goed is opgewarmd. Snijd de champignon in plakjes, snijd de prei in ringetjes en snijd de paprika in kleine stukjes. Verwarm een klontje boter op middelhoog vuur in de pan en bak de prei, champignons en paprika even aan. Beetje kruiden met peper en zout en nog een minuutje bakken.
Breek boven een kom de drie eieren en meng met een scheutje melk, roer goed door tot je een egaal mengsel hebt. Het best kan je het eiermengsel rustig roeren met een vork, zo blijft deze lekker luchtig. Giet het eiermengsel over het groentemengsel in de koekenpan en bak tot de onderkant begint te stollen.
Hou de pan nu schuin en schuif de zijkanten van de omelet een beetje naar het midden van de pan zodat het vloeibare eimengsel naar de onderkant stroomt en ook begint te stollen. Herhaal dit een paar keer tot er bijna geen ei meer naar de zijkant stroomt. Meestal duurt dit maximaal een minuutje.
Hou de pan nog steeds schuin terwijl je het vuur op de laagste stand zet, schuif een spatel onder de helft van de omelet in het laagste deel van je schuine pan. Til deze nu omhoog zodat de bovenste helft van je omelet naar beneden schuift, voorzichtig schudden met de pan en hij glijdt vanzelf naar beneden. Klap de omelet nu dicht (dichtvouwen met het deel dat op je spatel ligt) en schuif hem meteen op je bord, bestrooi met wat fijngehakte bieslook en een beetje peper en zout. En zo heb jij een perfect gebakken omelet op je bord liggen.
Het geheim van de omelet
Het geheim van een goede omelet is dat de buitenkant gestold is maar de binnenkant nog helemaal zacht is. Zelfs een beetje vloeibaar is prima zolang je maar verse eieren gebruikt! Natuurlijk kan je variëren met de ingrediënten, voeg bijvoorbeeld kaas of lenteuitjes toe of bak een beetje ham of spek mee. Ook zalm is heerlijk in een omelet.
Verse eieren!
Wil je zeker weten dat je eieren vers zijn? Vul een kan met water en leg hier je rauwe eieren in. Blijven deze 'plat' op de bodem liggen dan zijn je eieren zo vers als wat. Gaan ze rechtop staan dan zijn ze niet kakelvers maar kan je ze nog prima eten. Gaan ze drijven? Direct wegdoen en niet meer opeten. Lees hier hoe deze truc werkt.