Escalivada, Spaanse salade met geroosterde groenten uit de oven
Recept
Ingrediënten
4 personen
- 1 courgette
- 1 aubergine
- 250 gr. tomaatjes
- 2 paprika's (rood en/of geel)
- 1 rode ui
- 2 uien
- paar takjes platte peterselie
- 8 el. olijfolie
- 1 teentje knoflook
- grof zeezout
- peper en zout
- 8 sneetjes brood, bv. robuust spelt
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 220 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier. Maak de groenten voor de escalivada goed schoon, maar je hoeft ze nog niet te schillen en te snijden. Leg vast een schone theedoek klaar, deze heb je later nodig.
Gril de groenten voor je escalivada
Leg alle groenten die je in de escalivada wil doen op de bakplaat. Sprenkel hier ca. 3 el. olijfolie over. Strooi er ook naar smaak grof zeezout over. Schuif de bakplaat in de oven en rooster deze in 20 minuten gaar.
Haal de geroosterde groenten uit de oven en zet de plaat op een rooster. Leg hier de schone theedoek over en laat de groenten voor je escalivada 10 minuten staan. Zo koelen de groenten een beetje af, je eet ze dus een beetje lauw in deze Spaanse salade.
Doe de oven uit en rooster de boterhammen met de restwarmte in de oven. Je kan er wat olie en zout over sprenkelen. Laat liggen tot ze knapperig zijn en haal er weer uit, bewaar voor zo.
Maak de escalivada verder af
Terwijl de groenten af staan te koelen doe je 5 el. olijfolie in een kom. Rasp de teen knoflook fijn op een fijne rasp of pers het teentje uit met een knoflookpers. Doe bij de olie. Hak de platte peterselie fijn met een koksmes, hoeveel je erin doet hangt af van je smaak. Ik koos ervoor om zo'n 5 takjes fijn te hakken, zo proef je het goed. Meng dit door de olie en roer alles goed door elkaar met een garde. Bewaar voor zo.
Hierna maar je de geroosterde groenten uit de oven klaar voor de escalivada. Verwijder de steel en de zaadjes van de paprika's, ik liet de schil er gewoon op zitten. Scheur of snijd de paprika in lange repen en doe in een slakom of een grote schaal. Snijd ook de courgette en de aubergine in lange repen en doe erbij. Pel de uien en snijd in vieren. Druk een beetje uit elkaar en doe erbij. Meng er tot slot de tomaatjes door. Schep alles goed om met de olie die je net hebt gemaakt. Bewaar een klein beetje van de olie om zo over de escalivada te doen als deze op de borden ligt.
Serveer de Spaanse salade met gegrilde groenten uit de oven
Zet vier borden klaar. Leg op elk bord twee sneetjes van het brood dat je net in de oven hebt geroosterd. Verdeel de escalivada over de borden, naast het brood. Sprenkel er tot slot nog wat van de olie over. Breng naar wens op smaak met nog wat peper en zout. ¡Buen apetito!
Recepten in je mail
Voedingswaarden per persoon
- Energie 409 kcal.
- Vetten 21 gr.
- Waarvan verzadigd 3 gr.
- Koolhydraten 39 gr.
- Waarvan suikers 13 gr.
- Vezels 9 gr.
- Eiwitten 9 gr.
- Zout 1.2 gr.
- Natrium 480 mg.