Escalivada, Spaanse salade met geroosterde groenten uit de oven

Escalivada, Spaanse salade met geroosterde groenten uit de oven

In het boek Bakplaatbijbel van Janneke Philippi vond ik een recept voor escalivada. Deze Spaanse salade bereid je met geroosterde groenten en is heel makkelijk om te maken. Dit kunnen geroosterde groenten uit de oven zijn, maar ook van de barbecue of van de grill. Toen ik dit recept voor deze traditionele Catalaanse salade zag wilde ik de escalivada meteen eens gaan maken. Ik paste wel een paar dingen aan, zo deed ik er o.a. een courgette bij en wat tomaatjes.

Het maken van de escalivada kost je trouwens heel weinig tijd. Je doet alle groenten namelijk zo in de oven, met schil en al. En terwijl de oven al het werk doet hoef jij alleen nog een simpele dressing te maken. Als de geroosterde groenten klaar zijn haal je deze uit de oven. Laat ze daarna nog even koelen onder een doek. Hierna scheur en snijd je alles in stukken en je Spaanse salade kan op de borden.

Bekijk hier het recept zoals ik de escalivada maakte.

Escalivada, is een Spaanse salade met geroosterde groenten uit de oven, van de barbecue of van de grill

Over Bakplaatbijbel

Het recept voor deze escalivada baseerde ik op het recept van Janneke Philippi dat in de Bakplaatbijbel staat. In dit leuke kookboek vind je naast de escalivada nog veel meer lekkere recepten die je in de oven bereidt. De meeste hiervan maak je gewoon op de bakplaat. Naast heel veel lekkere recepten vind je in het boek ook leuke tips en variaties. Je kan de Bakplaatbijbel o.a. kopen bij Bol.com. Het boek maakt deel uit van de serie Kookbijbels.

Tip: geroosterde groenten uit de oven zijn ook erg lekker in veel andere gerechten, ik maak ze dan ook vaak. Kijk hier als je een ander lekker recept zoekt als je groenten uit de oven wil maken.

Recept

Ingrediënten

4 personen

  • 1 courgette
  • 1 aubergine
  • 250 gr. tomaatjes
  • 2 paprika's (rood en/of geel)
  • 1 rode ui
  • 2 uien
  • paar takjes platte peterselie
  • 8 el. olijfolie
  • 1 teentje knoflook
  • grof zeezout
  • peper en zout
  • 8 sneetjes brood, bv. robuust spelt

Handig

Bij dit recept

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 220 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier. Maak de groenten voor de escalivada goed schoon, maar je hoeft ze nog niet te schillen en te snijden. Leg vast een schone theedoek klaar, deze heb je later nodig.

Gril de groenten voor je escalivada

Leg alle groenten die je in de escalivada wil doen op de bakplaat. Sprenkel hier ca. 3 el. olijfolie over. Strooi er ook naar smaak grof zeezout over. Schuif de bakplaat in de oven en rooster deze in 20 minuten gaar.

Haal de geroosterde groenten uit de oven en zet de plaat op een rooster. Leg hier de schone theedoek over en laat de groenten voor je escalivada 10 minuten staan. Zo koelen de groenten een beetje af, je eet ze dus een beetje lauw in deze Spaanse salade.

Doe de oven uit en rooster de boterhammen met de restwarmte in de oven. Je kan er wat olie en zout over sprenkelen. Laat liggen tot ze knapperig zijn en haal er weer uit, bewaar voor zo.

Maak de escalivada verder af

Terwijl de groenten af staan te koelen doe je 5 el. olijfolie in een kom. Rasp de teen knoflook fijn op een fijne rasp of pers het teentje uit met een knoflookpers. Doe bij de olie. Hak de platte peterselie fijn met een koksmes, hoeveel je erin doet hangt af van je smaak. Ik koos ervoor om zo'n 5 takjes fijn te hakken, zo proef je het goed. Meng dit door de olie en roer alles goed door elkaar met een garde. Bewaar voor zo.

Hierna maar je de geroosterde groenten uit de oven klaar voor de escalivada. Verwijder de steel en de zaadjes van de paprika's, ik liet de schil er gewoon op zitten. Scheur of snijd de paprika in lange repen en doe in een slakom of een grote schaal. Snijd ook de courgette en de aubergine in lange repen en doe erbij. Pel de uien en snijd in vieren. Druk een beetje uit elkaar en doe erbij. Meng er tot slot de tomaatjes door. Schep alles goed om met de olie die je net hebt gemaakt. Bewaar een klein beetje van de olie om zo over de escalivada te doen als deze op de borden ligt.

Serveer de Spaanse salade met gegrilde groenten uit de oven

Zet vier borden klaar. Leg op elk bord twee sneetjes van het brood dat je net in de oven hebt geroosterd. Verdeel de escalivada over de borden, naast het brood. Sprenkel er tot slot nog wat van de olie over. Breng naar wens op smaak met nog wat peper en zout. ¡Buen apetito!

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief met nieuwe recepten en kooktips. Afmelden kan altijd weer.

Afbeelding bij 'Escalivada, Spaanse salade met geroosterde groenten uit de oven'
Afbeelding bij 'Escalivada, Spaanse salade met geroosterde groenten uit de oven'
Afbeelding bij 'Escalivada, Spaanse salade met geroosterde groenten uit de oven'
Afbeelding bij 'Escalivada, Spaanse salade met geroosterde groenten uit de oven'
Afbeelding bij 'Escalivada, Spaanse salade met geroosterde groenten uit de oven'
Afbeelding bij 'Escalivada, Spaanse salade met geroosterde groenten uit de oven'
Afbeelding bij 'Escalivada, Spaanse salade met geroosterde groenten uit de oven'

Voedingswaarden per persoon

  • Energie 409 kcal.
  • Vetten 21 gr.
  • Waarvan verzadigd 3 gr.
  • Koolhydraten 39 gr.
  • Waarvan suikers 13 gr.
  • Vezels 9 gr.
  • Eiwitten 9 gr.
  • Zout 1.2 gr.
  • Natrium 480 mg.