Flammkuchen met appel, rode ui, parmaham en brie

Flammkuchen met appel, rode ui, parmaham en brie

Een tijdje geleden maakte ik deze Flammkuchen met appel, rode ui, parmaham en brie. Het is een aparte maar erg lekkere combinatie die je zeker eens moet proberen. De appel smaakt namelijk erg lekker bij de wat zoute parmaham en de brie. Echt weer eens wat anders dus en ook nog eens zo gemaakt. Al met al ben je met deze Flammkuchen nog geen half uur bezig.

Ik maakte de Flammkuchen met een rol kant en klaar deeg. Maar zelf Flammkuchendeeg maken is ook heel makkelijk. Je bent er dan natuurlijk iets langer mee bezig maar de bodem is dan nog dunner. En als je een goede keukenmachine hebt heb je het deeg helemaal zo gemaakt. Maar zoals gezegd, voor dit recept gebruike ik een rol kant en klaar Flammkuchendeeg van Tante Fanny.

Wij aten de Flammkuchen met appel, rode ui, parmaham en brie als avondeten. Als je deze met een makkelijke salade serveert heb je er genoeg aan. Maar het is ook leuk om deze Flammkuchen als borrelhapje te serveren. Krijg je ook al trek dan vind je het makkelijke recept hieronder.

Recept

Ingrediënten

4 personen

  • rol Flammkuchendeeg*
  • 125 gr. crème fraîche
  • 1 appel
  • 100 gr. parmaham
  • 200 gr. brie
  • gedroogde rozemarijn
  • 75 gr. rucola
  • olijfolie

* Of maak zelf Flammkuchendeeg met dit recept.

Handig

Bij dit recept

Bereidingswijze

Verwarm je oven voor op 220 graden en zet een bakplaat klaar. Als je kant en klaar deeg gebruikt zit er vaak al bakpapier bij. Is dit niet het geval dan bedek je de bakplaat eerst met het bakpapier. Verdeel nu het deeg over de bakplaat en smeer dit in met crème fraîche. Met de bolle kant van een lepel is dit makkelijk uit te smeren. Zorg dat de hele bodem bedekt is met een dun laagje maar houd aan de randen een centimeter vrij.

Beleg de Flammkuchen

Pel de rode ui en snijd deze in dunne ringen. Verdeel de uienringen over de bodem. Snijd een appel met schil en al in flinterdunne plakjes. Met een scherp koksmes is dit makkelijk te doen en als je toevallig een mandoline hebt werkt dat natuurlijk nog beter. Verdeel de plakjes appel ook over de bodem.

Bak de Flammkuchen

Scheur de parmaham in reepjes en verdeel deze over de appel. Vervolgens snijd je de brie in dunne plakjes en verdeel je deze over de parmaham. Kruid het geheel met wat gedroogde rozemarijn en schuif de bakplaat in de voorverwarmde oven. Bak de Flammkuchen zo'n 15 minuten tot de bodem gaar is en de brie is gesmolten.

Serveren

Haal de Flammkuchen uit de oven en schuif voorzichtig op een grote snijplank. Ga met een spatel even tussen de bodem en het bakpapier en trek het bakpapier onder de Flammkuchen vandaan. Strooi wat rucola over de Flammkuchen en sprenkel er een klein beetje olijfolie over. Kruid met een beetje peper en snijd de Flammkuchen in stukjes. Serveer op de snijplank of op een mooie serveerplank.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief met nieuwe recepten en kooktips. Afmelden kan altijd weer.

Afbeelding bij 'Flammkuchen met appel, rode ui, parmaham en brie'
Afbeelding bij 'Flammkuchen met appel, rode ui, parmaham en brie'
Afbeelding bij 'Flammkuchen met appel, rode ui, parmaham en brie'
Afbeelding bij 'Flammkuchen met appel, rode ui, parmaham en brie'
Afbeelding bij 'Flammkuchen met appel, rode ui, parmaham en brie'

Voedingswaarden per persoon

  • Energie 540 kcal.
  • Vetten 33 gr.
  • Waarvan verzadigd 18 gr.
  • Koolhydraten 36 gr.
  • Waarvan suikers 6 gr.
  • Vezels 2 gr.
  • Eiwitten 21 gr.
  • Zout 3.1 gr.
  • Natrium 1240 mg.