Flammkuchen met ei, sjalotjes, kruiden en kaas

Flammkuchen met ei, sjalotjes, kruiden en kaas

Toen wij een paar weken in Duitsland waren aten we natuurlijk regelmatig een lekkere Flammkuchen. Eenmaal thuis maakte ik deze lekkere variant die je echt eens moet proberen: Flammkuchen met ei, sjalotjes, kruiden en kaas. Makkelijk te maken en heerlijk van smaak.

Een Flammkuchen is eigenlijk een soort Duitse pizza, eentje met een heerlijke krokante dunne bodem. In Frankrijk is de Flammkuchen ook wel bekend onder de naam tarte flambée. Een Flammkuchen is erg makkelijk te maken en met de toppings kan je eindeloos variëren.

Voor deze Flammkuchen koos ik dus voor een topping van ei met sjalotjes, lekkere kruiden en geraspte Gruyère. Met dit recept maak je twee Flammkuchen, genoeg voor vier personen. Eventueel kan je de ingrediënten voor de topping halveren en voor de tweede Flammkuchen een andere variant bedenken.

Wil je deze lekkere Flammkuchen met ei, sjalotjes, kruiden en kaas zelf proberen dan vind je hieronder het makkelijke recept. Met een keukenmachine met kneedfunctie ben je zo klaar met het deeg, met de hand ben je net iets langer bezig.

Recept

Ingrediënten

4 personen

  • 300 gr. bloem
  • 150 ml. water, handwarm
  • 60 ml. olijfolie
  • 1/2 tl. zout
  • 125 gr. crème fraiche
  • 4 eieren
  • 4 sjalotjes
  • Italiaanse of Provençaalse kruiden
  • 150 gr. Gruyère, geraspt
  • peper en zout

Handig

Bij dit recept

Bereidingswijze

Het deeg kan je het best van tevoren maken zodat het daarna nog kort kan opstijven in de koelkast. Omdat je in dit Flammkuchen deeg geen gist gebruikt hoef je het niet te laten rijzen. Zelf liet ik het ongeveer 30 minuten in de koelkast liggen zodat het wat makkelijker uit te rollen was.

Kneden met de keukenmachine

Maak je het deeg met de keukenmachine doe dan 300 gram bloem met het zout in de mengkom. Meet 150 ml. handwarm water af in een maatbeker, dit is water waarvan je nét voelt dat het niet meer koud is. Laat de keukenmachine draaien en laat het water langzaam bij de bloem komen. Giet er daarna langzaam de olijfolie bij en laat draaien tot zich een bal deeg vormt. Als je deze bal deeg makkelijk van de rand van de kom kan pakken is het deeg goed.

Kneden met de hand

Kneed je het deeg met de hand doe dan de bloem in een mengkom en meng daar het zout doorheen. Maak een kuil in het midden en doe hier driekwart van het water bij. Meng door elkaar tot je een kruimelig deeg krijgt en voeg dan de rest van het water en de olijfolie toe. Kneed met je handen tot je een soepel deeg overhoudt dat niet meer blijft plakken.

Laat het deeg opstijven

Kneed het deeg tot een bal en pak losjes in met vershoudfolie. Leg de bol deeg in je koelkast en laat ongeveer 30 minuten opstijven. Verwarm je oven vast voor zodat deze goed heet wordt. Deze keer probeerde ik de Flammkuchen eens op een hogere temperatuur te bakken. Ik verwarmde de oven dus voor op 250 graden.

Rol de bodem

Haal het deeg uit de koelkast en verdeel in twee gelijke porties. Leg een stuk bakpapier op je werkblad, besprenkel je werkblad met een paar druppels water zodat het papier zich vastzuigt. Druk het deeg plat op het bakpapier en bestrooi met wat bloem. Rol met een deegroller uit tot een dunne plak ter grootte van het bakpapier. Herhaal voor de tweede Flammkuchen als je twee bakplaten hebt, bak ze anders na elkaar.

Bak de Flammkuchen

Schuif het bakpapier met de plak deeg op een bakplaat en bestrijk met een dunne laag crème fraiche. Breek twee eieren boven iedere bodem en verdeel met de bolle kant van een lepel over de bodem. Pel per bodem twee sjalotjes en snijd in dunne ringetjes, strooi over de bodem met het ei. Bestrooi naar smaak met Italiaanse of Provençaalse kruiden en kruid met peper en zout.

Strooi tot slot de geraspte kaas over de bodem en schuif deze ongeveer tien minuten in de voorverwarmde oven. Gaat je oven maar tot 220 graden dan bak je de Flammkuchen ongeveer 15 minuten. Haal de Flammkuchen uit de oven en snijd in stukjes, serveer direct.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief met nieuwe recepten en kooktips. Afmelden kan altijd weer.

Afbeelding bij 'Flammkuchen met ei, sjalotjes, kruiden en kaas'
Afbeelding bij 'Flammkuchen met ei, sjalotjes, kruiden en kaas'
Afbeelding bij 'Flammkuchen met ei, sjalotjes, kruiden en kaas'
Afbeelding bij 'Flammkuchen met ei, sjalotjes, kruiden en kaas'
Afbeelding bij 'Flammkuchen met ei, sjalotjes, kruiden en kaas'
Afbeelding bij 'Flammkuchen met ei, sjalotjes, kruiden en kaas'