Flammkuchen met groene asperges, champignons, Coburgerham en Gruyère
Recept
Ingrediënten
4 personen
- 300 gr. bloem
- 150 ml. water
- 60 ml. olijfolie
- snuf zout
- 125 gr. crème fraiche
- 1 rode ui
- 200 gr. groene aspergetips
- 150 gr. kastanjechampignons
- 100 gr. Coburgerham
- 150 gr. geraspte Gruyère*
- peper en zout
* Heb je geen Gruyère dan kan je ook gewoon jong belegen kaas gebruiken.
Bereidingswijze
Maak het deeg een half uurtje tot een uur van tevoren. Het kan dan even rusten in de koelkast waarna het makkelijker te verwerken is.
Zeef de bloem boven een mengkom en voeg hier 120 ml. van het water en de olijfolie aan toe. Doe er een snufje zout bij en kneed tot je een kruimelig deeg begint te krijgen. Voeg nu de rest van het water toe en kneed tot je een soepele bal deeg hebt die niet meer aan je handen blijft plakken. Is het deeg te dik dan voeg je nog wat extra water toe, is het te dun dan doe je er nog een beetje bloem bij.
Als het deeg klaar is verpak je het losjes in vershoudfolie en laat je het een half uur tot een uur rusten in de koelkast. Ik maakte het deeg voor deze Flammkuchen zonder gist trouwens in mijn keukenmachine met kneedhaak. Het deeg was na een paar minuten helemaal perfect.
Verwarm je oven voor op 220 graden en haal het deeg uit de koelkast. Verwijder het vershoudfolie en kneed nogmaals, verdeel het daarna in twee gelijke porties. Zet twee bakplaten met bakpapier klaar of bak de Flammkuchen in twee etappes.
Strooi wat bloem op je werkblad en leg hier een bal deeg op, druk wat plat met je handen en strooi er een beetje bloem over. Rol het deeg met een deegroller tot het hooguit een paar milimeter dik is. Leg het op een bakplaat met bakpapier en herhaal voor de tweede bol deeg.
Smeer het deeg met de bolle kant van een lepel in met de crème fraiche en verdeel hier de groene aspergetips over. Snijd de rode ui in ringen en verdeel over de Flammkuchen. Snijd de champignons in plakjes en verdeel over de Flammkuchen. Kruid met wat peper en zout en strooi de geraspte Gruyère erover. Scheur tenslotte de Coburgerham in stukjes en verdeel over de kaas.
Schuif de bakplaten zo'n 15 tot 20 minuten in de voorverwarmde oven, als je het deeg goed dun hebt gerold is 15 minuten meer dan genoeg. Hou de Flammkuchen de laatste minuten goed in de gaten zodat deze niet verbrand.
Haal de Flammkuchen uit de oven als het deeg knapperig bruin is en laat kort afkoelen op de bakplaat. Schuif op een snijplank, snijd de Flammkuchen in stukjes en serveer op een groot bord of een schaal.