Flammkuchen met groene asperges, gerookte zalm en bieslook
Recept
Ingrediënten
4 personen
- 300 gr. bloem
- 150 ml. water, handwarm
- 60 ml. olijfolie
- 1/2 tl. zout
Voor de topping:
- 200 gr. groene aspergetips
- 200 gr. gerookte zalmfilet
- 2 rode uien
- 125 gr. crème fraiche
- 150 gr. belegen kaas, geraspt
- verse bieslook
- peper
Tip: halveer de ingrediënten van de topping en maak twee verschillende soorten Flammkuchen. Kijk hier voor mijn andere Flammkuchen recepten.
Bereidingswijze
Bereid het deeg voor je Flammkuchen iets vantevoren, zo kan je het op laten stijven in de koelkast en is het makkelijker te verwerken. Het deeg is zowel met de hand als met een keukenmachine met kneedmes te maken.
Als je het met de hand bereid zeef je de bloem boven een mengkom. Voeg ongeveer 120 ml. van het water, de olijfolie en het zout toe en kneed tot je een kruimelig deeg krijgt. Voeg hierna het resterende water toe en blijf het deeg kneden tot je een soepele bal overhoudt die niet aan je handen blijft plakken.
Gebruik je een keukenmachine dan doe je de bloem samen met het zout in de kom. Terwijl de machine draait voeg je langzaam de olijfolie en het water toe. Na een tijdje zal het deeg gaan klonteren en uiteindelijk krijg je een bal deeg. Zodra deze bal makkelijk los komt van de rand van de kom is je deeg klaar.
Verpak de bal deeg losjes in wat vershoudfolie en laat ongeveer een half uur in de koelkast liggen. Verwarm intussen je oven voor op 220 graden en leg twee bakplaten klaar.
De Flammkuchen bereiden
Haal het deeg uit de koelkast en verdeel in twee gelijke porties. Leg een vel bakpapier op je werkblad en maak dit met een paar druppels water vochtig aan de onderkant, zo blijft het steviger liggen. Strooi er wat bloem over en leg hier één portie van het deeg op, strooi ook wat bloem op het deeg.
Rol het deeg met een deegroller uit tot een flinke lap van een paar millimeter dik. De lap moet net iets kleiner worden dan de grootte van je bakplaat. Leg het bakpapier met de bodem van je Flammkuchen op de bakplaat en herhaal voor het andere stuk deeg.
Smeer beide bodems nu dun in met de crème fraiche, zorg dat de bodem niet te dik belegd wordt. Pel de rode uien en halveer deze, snijd vervolgens in dunne halve ringen. Doe in een mengkom met wat peper en schep even door elkaar. Verdeel de uienringen over de bodems.
Verdeel nu de groene aspergetips over de beide bodems en strooi hier de geraspte kaas over. Schuif de bakplaten in de voorverwarmde oven en bak beide Flammkuchen in 15 minuten gaar. Als de kaas gesmolten is en de bodem mooi krokant is je Flammkuchen bijna klaar.
Haal de Flammkuchen uit de oven en zet op een rooster. Snijd of scheur de gerookte zalmfilet in stukjes en verdeel deze over beide Flammkuchen. Hak tenslotte een paar sprieten bieslook fijn en strooi over de zalm. Snijd de Flammkuchen in stukjes en serveer deze direct, bijvoorbeeld met een lekkere salade.