Flammkuchen met rode ui, courgette, gerookte zalm, dille en bieslook
Recept
Ingrediënten
4 personen
- 300 gr. bloem
- 150 ml water, handwarm
- 60 ml. olijfolie
- 1/2 tl. zout
Voor de topping:
- 125 gr. crème fraîche
- 1 rode ui
- 1 courgette
- 100 gr. belegen kaas, geraspt
- 150 gr. gerookte zalm
- 3 lenteuitjes
- dille
- bieslook
- peper en zout
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 220 graden. Zet een bakplaat klaar die je hebt bekleed met bakpapier. Gebruik je kant en klaar deeg? Rol deze dan uit en leg op de bakplaat. Vaak is kant en klaar deeg al voorzien van bakpapier. Eventueel kan je dit lostrekken en het deeg wat verder uitrekken tot de grootte van je bakplaat. Maak je zelf Flammkuchen deeg dan lees je hieronder hoe.
Flammkuchen deeg met de hand
Zeef de bloem boven een mengkom en roer het zout erdoor. Doe er vervolgens 120 ml. handwarm water bij en de olijfolie. Kneed tot een kruimelig deeg en voeg dan de rest van het water toe. Blijf kneden tot je een soepel deeg hebt dat niet blijft plakken. Pak het deeg in vershoudfolie en leg 30 minuten in de koelkast. Verdeel in twee porties. Strooi wat bloem op het werkblad. Druk het deeg plat en bestrooi met wat bloem, rol uit tot twee platte bodems.
Flammkuchen deeg met de keukenmachine
Gebruik een keukenmachine met de kneedhaak. Doe de bloem en het zout in de mengkom van je keukenmachine. Laat de keukenmachine draaien en voeg voorzichtig de olijfolie toe. Hierna voeg je beetje bij beetje het water toe. Laat het deeg kneden tot het een soepele bal wordt die niet meer aan de kom plakt. Pak het deeg in vershoudfolie en leg 30 minuten in de koelkast. Verdeel in twee porties en bestrooi je werkblad met wat bloem. Druk het deeg plat en bestrooi met bloem, rol uit tot twee platte bodems.
Bak de Flammkuchen per stuk
Smeer de crème fraîche uit over de bodems van de Flammkuchen. Gebruik hiervoor de achterkant van een lepel. Pel de rode ui en snijd in flinterdunne ringen, verdeel over de bodems. Kruid met dille en strooi er de geraspte kaas over. Hierna snijd je de courgette in flinterdunne plakjes. Dit gaat het makkelijkst met een mandoline. Maar je kan ook een keukenrasp gebruiken of zelfs een kaasschaaf.
Verdeel de plakjes courgette over beide Flammkuchen. Kruid hierna met peper en zout. Schuif de Flammkuchen de voorverwarmde oven. Heb je twee bakplaten dan kan dit tegelijkertijd, anders bak je ze na elkaar. Bak ze zo'n 10 tot 15 minuten tot de bodem bruin en krokant is en de kaas gesmolten. Haal de Flammkuchen uit de oven en verdeel de gerookte zalm erover. Snijd de lenteuitjes in ringetjes en strooi over de Flammkuchen. Doe er tot slot wat bieslook over en serveer de Flammkuchen in stukken.
Recepten in je mail
Voedingswaarden per persoon
- Energie 629 kcal.
- Vetten 32 gr.
- Waarvan verzadigd 12 gr.
- Koolhydraten 61 gr.
- Waarvan suikers 16 gr.
- Vezels 4 gr.
- Eiwitten 25 gr.
- Zout 2.0 gr.
- Natrium 800 mg.