Flammkuchen met rode ui, gebakken spekjes en kaas
Recept
Ingrediënten
4 personen
- 300 gr. bloem
- 150 ml. water, handwarm
- 60 ml. olijfolie
- 1/2 tl. zout
Voor de topping:
- 125 gr. crème fraiche
- 2 rode uien
- 200 gr. spekreepjes
- 150 gr. belegen kaas, geraspt*
- peper
* Varieer ook eens met andere soorten kaas zoals Gruyère of Emmental.
Bereidingswijze
Het handigst is om het deeg iets vantevoren te maken zodat het wat kan opstijven in de koelkast. Omdat je deze Flammkuchen zonder gist bereidt hoeft het deeg niet te rijzen. Je kan het deeg met de hand of in de keukenmachine met kneedmes bereiden.
Zeef de bloem boven een mengkom en voeg hier 120 ml. van het water en de olijfolie aan toe. Doe er het zout bij en kneed net zolang tot je een kruimelig deeg begint te krijgen. Voeg nu de rest van het water toe en kneed verder tot het een soepele bal isdie niet meer aan je handen blijft plakken. Is het deeg te dik dan voeg je nog wat extra water toe, is het te dun dan doe je er nog een beetje bloem bij.
Bereid je het met de keukenmachine dan doe je de bloem en het zout in de kom van je keukenmachine. Laat de machine draaien met het kneedmes en voeg beetje bij beetje de olijfolie toe. Voeg hierna langzaam het water toe en laat de machine draaien tot zich een bal deeg vormt die makkelijk loskomt van de kom.
Verpak het deeg losjes in wat vershoudfolie en bewaar het minimaal een half uurtje in de koelkast. Door het deeg wat op te laten stijven kan je het zo makkelijker verwerken tot de bodem van je Flammkuchen.
Flammkuchen maken
Verwarm je oven voor op 220 graden en zet vast twee bakplaten klaar. Verwarm een droge koekenpan op laag vuur en bak de spekreepjes tot ze mooi bruin zijn. Pel de rode uien en snijd deze doormidden, snijd vervolgens in dunne halve ringetjes en doe in een mengkom. Doe de spekreepjes erbij, kruid met wat peper en roer alles door elkaar.
Verdeel het deeg in twee gelijke porties en leg één portie op een vel bakpapier dat je met wat bloem hebt bestrooid. Door wat druppeltjes water op je werkbad te laten vallen zuigt het bakpapier zich vast zonder dat het nat wordt. Zo schuift het minder snel weg als je het deeg platrolt.
Strooi ook wat bloem over het deeg en rol met een deegroller uit tot een mooie dunne plak, iets kleiner dan je bakplaat.Leg het bakpapier met de bodem op je bakplaat en bestrijk met crème fraiche, zorg dat de laag niet te dik wordt. Verdeel de helft van de uien met spekjes erover en strooi er de helft van de geraspte kaas overheen.
Herhaal voor de tweede Flammkuchen en schuif beide bakplaten in je voorverwarmde oven. Laat de Flammkuchen 15 minuten bakken tot de randen mooi knapperig zijn en de kaas volledig is gesmolten. Snijd de Flammkuchen in stukjes en serveer direct.
Tip: houd je Flammkuchen over? De volgende dag is deze ook nog lekker, zowel koud als warm. Opwarmen gaat het best door de Flammkuchen in een hete koekenpan te leggen, de bodem blijft zo heerlijk knapperig.