Flammkuchen met ui, champignons, rode paprika en Gruyère
Recept
Ingrediënten
4 personen
- 300 gr. bloem
- 150 ml. water, handwarm
- 60 ml. olijfolie
- 1/2 tl. zout
- 125 gr. crème fraiche
- 250 gr. champignons
- 2 uien
- 1 rode paprika
- Provençaalse kruiden
- 150 gr. Gruyère, geraspt
- peper en zout
Bereidingswijze
Het deeg voor deze Flammkuchen kan je met de hand of met de keukenmachine bereiden. In het laatste geval is je deeg echt in een paar minuten klaar. Als je het een half uurtje van tevoren maakt kan je het nog laten opstijven in de koelkast, dan is het wat makkelijker te verwerken. Omdat je het zonder gist maakt hoef je het niet te laten rijzen.
Met de keukenmachine maak je het deeg door de bloem met het zout in de mengkom van je machine te doen. Zet je keukenmachine aan met het kneedmes en voeg tijdens het draaien beetje bij beetje het water toe. Doe er daarna de olijfolie bij en laat de machine draaien tot je een bal deeg hebt die makkelijk van de rand van de kom is te pakken.
Met de hand doe je de bloem met het zout in een mengkom en maak je een kuiltje in het midden. Voeg driekwart van het water toe en kneed met je handen tot je ene kruimelig deeg hebt. Voeg nu de rest van het water en de olijfolie toe en kneed tot je een bal deeg hebt die niet meer aan je handen plakt.
Verpak het deeg eventueel losjes in vershoudfolie en leg het een half uurtje in de koelkast. Verwarm je oven intussen voor op 250 graden en leg twee bakplaten klaar. Leg een vel bakpapier op je aanrecht dat je hebt besprenkelt met een paar druppels water, zo verschuift het papier niet als je het deeg plat rolt met de deegroller. Verdeel het deeg in twee gelijke porties en kneed hier weer twee ballen van. Plet één bal met je hand op het bakpapier en strooi er wat bloem over, rol uit tot een flinterdunne lap deeg ter grootte van het bakpapier.
Schuif het bakpapier met de bodem op je bakplaat en smeer de bodem dun in met crème fraiche, herhaal voor de tweede bodem. Snijd de champignons in plakjes. Pel de uien en snijd in ringetjes. Verwijder de bovenkant van de paprika en haal de zaadlijsten en zaadjes eruit, snijd vervolgens in dunne ringen.
Beleg de beide bodems met de ringen paprika, de uienringen en champignons. Kruid met de Provençaalse kruiden en wat peper en zout en strooi er vervolgens de geraspte Gruyère over. Schuif de bakplaten tien minuten in je voorverwarmde oven en bak beide Flammkuchen tot de bodem bruin en krokant is en de kaas volledig is gesmolten. Snijd de Flammkuchen in stukjes en serveer direct.
Gaat je oven niet tot 250 graden? Kies dan voor 220 graden en bak de Flammkuchen zo'n 15 tot 20 minuten.