Flammkuchen met zure room, ontbijtspek, champignons en Gruyère
Recept
Ingrediënten
2 stuks
- 300 gr. bloem
- 60 ml. olijfolie
- 150 ml. water, handwarm*
- 1/2 tl. zout
Voor de topping:
- 125 gr. zure room
- 125 gr. champignons
- 100 gr. ontbijtspek
- 150 gr. Gruyère
- peper en zout
* Handwarm water is water waarvan je net niet voelt of het nu warm of koud is. De temperatuur van je hand dus.
Bereidingswijze
Het deeg voor de Flammkuchen is zo gemaakt. Met een keukenmachine ben je in een minuut klaar met kneden. Met de hand duurt het net iets langer. Beide manieren leg ik hieronder uit. Weeg alle ingrediënten voor het deeg af en zet klaar.
Met de keukenmachine
Doe de bloem in de mengkom van je keukenmachine. Laat de machine draaien met het kneedmes. Voeg het zout toe en giet er daarna voorzichtig de olijfolie bij. Hierna doe je er ook voorzichtig het water bij. Al die tijd laat je de keukenmachine draaien. Als zich een bal begint te vormen die makkelijk is op te pakken is het deeg klaar. Verpak in vershoudfolie en leg 30 minuten in de koelkast.
Met de hand
Doe de bloem in een mengkom of leg op een hoopje op het aanrecht. Maak een kuil in het midden en giet hier de olijfolie en 120 ml. water in. Kneed met je handen tot het een kruimelig deeg begint te worden. Voeg nu het laatste beetje water toe en kneed tot een bal die niet meer aan je handen plakt. Verpak in vershoudfolie en leg nog 30 minuten in de koelkast.
Flammkuchen bakken
Verwarm de oven voor op 250 graden als je een pizzasteen gebruikt, doe de steen er direct in. Geen pizzasteen? Dan verwarm je de oven op 220 graden. Hiermee wordt de bodem lekker krokant en is je Flammkuchen sneller klaar. Verdeel het deeg in twee gelijke porties. Besprenkel je aanrecht met een paar druppels water en leg hier een vel bakpapier op. Zo voorkom je dat het bakpapier gaat verschuiven.
Leg een bal deeg op het bakpapier en druk plat. Strooi er wat bloem over en rol met een deegroller tot een platte bodem. De bodem mag slechts een paar millimeter dik zijn, dan wordt de Flammkuchen het lekkerst. Smeer nu in met de zure room, dit gaat het makkelijkst met de achterkant van een lepel. Doe het er niet al te dik op.
Leg een paar plakjes ontbijtspek op de bodem. Snijd de champignons in plakjes en verdeel over de bodem. Kruid nu met wat peper en verdeel er dan de Gruyère over. Doe de Flammkuchen nu met het bakpapier in de oven. Leg deze op de pizzasteen of op een bakplaat. Met de pizzasteen is de Flammkuchen in zo'n tien minuten klaar. Zonder pizzasteen laat je deze zo'n 15 minuten op 220 graden bakken.
Snijd de Flammkuchen in stukken en serveer meteen. Garneer eventueel met wat peterselie. Houd je nog wat over? De volgende dag bak je de Flammkuchen kort op in een droge koekenpan. Zo wordt deze weer lekker knapperig.
Recepten in je mail
Voedingswaarden per persoon
- Energie 758 kcal.
- Vetten 46 gr.
- Waarvan verzadigd 19 gr.
- Koolhydraten 55 gr.
- Waarvan suikers 3 gr.
- Vezels 3 gr.
- Eiwitten 28 gr.
- Zout 2.6 gr.
- Natrium 1040 mg.