Friet met stoofvlees

Friet met stoofvlees

Als je wel eens bij de snackbar komt heb je het vast al eens op de kaart zien staan, een patatje stoofvlees. Niet voor niets natuurlijk want friet met stoofvlees is gewoon een heerlijke combinatie. Deze frietjes met stoofvlees maak je gewoon thuis, je moet er alleen even de tijd voor nemen.

Het stoofvlees wordt namelijk het allerlekkerst als je dit lekker lang laat stoven. De runderlappen uit dit recept had ik bijvoorbeeld ruim vijf uur laten sudderen. Zo krijgt het vlees voldoende tijd om alle smaken op te nemen en botermals te worden. Als je stoofvlees bijna klaar is bereid je nog even je frietjes en je huisgemaakte patatje stoofvlees is klaar.

Hieronder vind je het makkelijke recept voor friet met stoofvlees. Wij aten er nog een lekkere salade bij om toch nog wat gezonds binnen te krijgen. Maar gewoon zo met een flinke klodder mayonaise is natuurlijk ook overheerlijk. Wanneer zet jij deze friet met stoofvlees op tafel?

Recept

Ingrediënten

4 personen

  • 600 gr. runderlappen
  • 1 flesje donker bier, 33 cl.*
  • 1 plak ontbijtkoek
  • 2 grote uien
  • 1 el. donkere basterdsuiker
  • 1 el. appelstroop
  • 2 tl. tomatenpuree
  • 1 tl. mosterd
  • 2 laurierbladen
  • 2 kruidnagels
  • 3 takjes tijm
  • 100 gr. roomboter
  • bloem
  • natuurazijn
  • peper en zout

Voor de friet:

  • 1 kg. aardappels, kruimig
  • arachideolie
  • grof zeezout
  • mayonaise

* Bijvoorbeeld kasteelbier, Rochefort Trappiste 8 of 10 of een herfstbockje. Tip, kies eenzelfde biertje om er lekker bij te serveren.

Handig

Bij dit recept

Bereidingswijze

Snijd de runderlappen met een scherp vleesmes in mooie kleine blokjes. Doe deze in een mengkom en voeg daar een klein beetje bloem, peper en zout aan toe en schep alles goed door elkaar. De bedoeling is dat het vlees bedekt is met een heel dun laagje bloem.

Zet een flinke hapjespan op het vuur en smelt hier de helft van de roomboter in. Doe hier de stukjes vlees bij en bak een paar minuten op middelhoog vuur dicht aan alle kanten. Pel intussen de uien en snijd deze in ringen. Zet ook een flinke braadpan op het vuur en smelt hier de resterende roomboter in. Bak de uienringen met een eetlepel donkere basterdsuiker kort in de boter tot deze mooi glazig worden.

Schep de aangebakken stukjes vlees erbij en schep alles goed om. Doe de inhoud van het flesje bier in de hapjespan waarin je net het vlees hebt gebakken. Breng dit aan de kook en schraap ondertussen de aanbaksels van de bodem van de hapjespan. Giet het hete bier in de braadpan bij het vlees en de uienringen.

Stoven

Zet nu een vlamverdeler op de kleinste pit op je fornuis en zet deze op de laagste stand. Zet hier de braadpan op en voeg daar de appelstroop, mosterd, tomatenpuree en een klein scheutje azijn aan toe. Verkruimel een plak ontbijtkoek boven de pan en schep alles nog een beetje door elkaar.

Bind vervolgens de laurierbladen en takjes tijm aan elkaar vast met een stukje braadgaren. Steek de kruidnagels in de blaadjes laurier, zo hoef je ze zo niet in de pan te zoeken. Leg het bundeltje bovenop in de braadpan en zet nu het deksel op de pan. Laat alles nu vijf uur rustig stoven en controleer af en toe of er nog voldoende vocht in de pan zit. Zo niet dan voeg je telkens een klein scheutje water toe. Schraap tussendoor met een spatel over de bodem zodat de aanbaksels weer loskomen.

Haal aan het einde van de stooftijd de deksel van de pan en zet het vuur wat hoger. Kook het vocht in de pan voorzichtig in tot deze de gewenste dikte heeft, een lekker dikke saus heeft mijn voorkeur maar dit is voor iedereen anders. Verwijder dan het bundeltje kruiden.

De frietjes bakken

Snijd ongeveer twee uur voor het stoofvlees gaar is de aardappels in plakjes van een centimeter dik. Boen de schil eerst even schoon maar schil de aardappels niet. Snijd de plakken vervolgens in frieten van ook een centimeter dik. Doe alle friet in een mengkom vol water zodat ze helemaal onder staan. Laat kort staan en giet af, vul opnieuw met water tot de friet onder staat en laat een uurtje staan. Laat uitlekken in een vergiet.

Bak de friet in de airfryer of in de oven. In de airfryer bak je de uitgelekte friet vochtig en al tien minuten op 120 graden. Schud na vijf minuten even om. Stort de friet na tien minuten in een mengkom en hussel door elkaar met wat arachideolie en grof zeezout. Bak de friet vervolgens nog 25 minuten in de airfryer op 180 graden. Schud om de vijf minuten even om. (Hier lees je meer over de airfryer)

Bak je de friet in de oven? Verwarm je oven dan voor op 180 graden en zet een of twee bakplaten met bakpapier klaar. Stort de uitgelekte friet op een schone theedoek en dep helemaal droog. Doe ze in een mengkom en doe er wat arachideolie bij, schep door elkaar tot de friet bedekt is met olie. Doe er nu een klein beetje bloem in en schud nogmaals door elkaar. Doe er nog wat grof zeezout bij en schep nog even door elkaar.

Stort de frietjes op de bakplaten en zorg dat ze zoveel mogelijk verspreid liggen. Bak de friet 20 minuten in de voorverwarmde oven op 180 graden. Haal ze uit de oven en verhoog de temperatuur naar 200 graden. Schep de friet even om en bak nog eens 15 minuten op 200 graden.

Schep de friet op de borden en doe hier het stoofvlees en de ingedikte saus naast of overheen. Serveer er eventueel een lekkere salade bij en geniet van je zelfgemaakte friet met stoofvlees.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief met nieuwe recepten en kooktips. Afmelden kan altijd weer.

Afbeelding bij 'Friet met stoofvlees'
Afbeelding bij 'Friet met stoofvlees'
Afbeelding bij 'Friet met stoofvlees'
Afbeelding bij 'Friet met stoofvlees'
Afbeelding bij 'Friet met stoofvlees'
Afbeelding bij 'Friet met stoofvlees'
Afbeelding bij 'Friet met stoofvlees'
Afbeelding bij 'Friet met stoofvlees'