Frittata met groene asperges, gebakken spekjes en Emmentaler

Frittata met groene asperges, gebakken spekjes en Emmentaler

Omdat we aardig wat eieren in de koelkast hadden staan besloot ik er een frittata mee te maken. Het werd deze heerlijke frittata met groene asperges, gebakken spekjes en Emmentaler. Superlekker van smaak en ook nog eens erg makkelijk om te maken.

De groene asperges sneed ik in stukjes en grilde ik voor in de oven met wat olijfolie, zeezout en verse rozemarijn. De lenteuitjes bakte ik mee met de spekjes waarna alles de springvorm in kon. Na een half uurtje in de oven is je frittata met groene asperges, gebakken spekjes en Emmentaler klaar.

Je kan een frittata natuurlijk in de koekenpan of hapjespan maken maar zelf vind ik een springvorm altijd heel makkelijk werken. Voor deze lekkere frittata gebruikte ik een springvorm met een diameter van ca. 23 cm. Hier paste alles makkelijk in en de frittata kreeg zo een mooie hoogte.

Recept

Ingrediënten

4 personen

  • 350 gr. groene asperges
  • 100 gr. spekreepjes
  • 125 gr. crème fraiche
  • 5 eieren
  • 6 lenteuitjes
  • 100 gr. Emmental, geraspt
  • olijfolie
  • 2 takjes rozemarijn
  • peper en zout
  • grof zeezout
  • boter om in te vetten

Handig

Bij dit recept

Bereidingswijze

Verwarm je oven voor op 200 graden en zet vast een bakplaat klaar met een vel bakpapier. Snijd de harde onderkant van de groene asperges, een stuk van ongeveer twee centimeter. Snijd de rest van de asperges in kleine stukken en verdeel over de bakplaat. Ris de blaadjes van de takjes rozemarijn en hak goed fijn met een koksmes. Strooi over de asperges en strooi er daarna grof zeezout over. Sprenkel er ruim olijfolie overheen en rooster de asperges ongeveer 20 minuten in de oven.

Vet een springvorm in met boter en zet klaar voor zo. Verwarm intussen een koekenpan op laag vuur tot deze goed heet wordt. Bak de spekreepjes een paar minuten en snijd tussendoor de lenteuitjes in stukjes. Bak de gesneden lenteui een paar minuten mee tot de spekreepjes wat krokant worden. Schep de spekreepjes en de lenteui uit de pan en doe in de springvorm.

Breek de eieren boven een kom en schep de crème fraiche erbij, kruid met ruim peper en zout en roer goed door elkaar tot je een egaal mengsel hebt. Giet het bakvet van de spekjes er bij en roer nogmaals door elkaar. Als de asperges mooi gegrild zijn doe je deze in de springvorm. Roer alles even goed door elkaar en strooi er de helft van de geraspte Emmental over.

Giet nu het eiermengsel in de springvorm en strooi er de rest van de geraspte Emmental overheen. Schuif de springvorm ongeveer 30 minuten in de oven tot alles mooi gestold is en de bovenkant goudbruin. Haal de springvorm uit de oven en ga met een spatel voorzichtig langs de zijkanten van de frittata. Doe hierna de springvorm open en je frittata met groene asperges, gebakken spekjes en Emmentaler is klaar.

Tip: om lekken van het eiermengsel te voorkomen wikkel ik de springvorm altijd in met aluminiumfolie. Mocht je springvorm wat lekken dan vangt het folie alles op en scheelt dat heel wat schoonmaakwerk van de oven.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief met nieuwe recepten en kooktips. Afmelden kan altijd weer.

Afbeelding bij 'Frittata met groene asperges, gebakken spekjes en Emmentaler'
Afbeelding bij 'Frittata met groene asperges, gebakken spekjes en Emmentaler'
Afbeelding bij 'Frittata met groene asperges, gebakken spekjes en Emmentaler'
Afbeelding bij 'Frittata met groene asperges, gebakken spekjes en Emmentaler'
Afbeelding bij 'Frittata met groene asperges, gebakken spekjes en Emmentaler'
Afbeelding bij 'Frittata met groene asperges, gebakken spekjes en Emmentaler'