Frittata met groene asperges, prei, basilicum en Gruyère
Recept
Ingrediënten
4 personen
- 400 gr. aardappelen
- 100 gr. groene aspergetips
- 1 prei
- 6 bosuitjes
- 3 tenen knoflook
- 5 eieren
- 125 gr. crème fraiche
- 100 gr. Gruyère (geraspt)
- verse basilicum
- peper en zout
- olijfolie
- boter om in te vetten
Bereidingswijze
Verwarm je oven vast voor op 200 graden en zet een met boter ingevette springvorm klaar. Zelf span ik altijd wat aluminiumfolie aan de onderkant van de vorm omdat er altijd wel wat eiermengsel weglekt tijdens het bakken. Dit doe je natuurlijk aan de buitenkant, niet in de vorm.
Schil de aardappelen en snijd in plakjes, kook de aardappelschijfjes vijf minuten en laat deze uitlekken. Verhit intussen een hapjespan op laag vuur en snijd de prei en bosuitjes in ringetjes. Pel de knoflook en hak de teentjes goed fijn. Verhit een scheutje olijfolie in de pan en fruit de prei, bosuitjes en knoflook hier een paar minuten in. Kruid met wat peper en zout en zet apart voor zo.
Breek de eieren boven een mengkom en voeg de crème fraiche toe. Breng op smaak met flink wat peper en een beetje zout en klop met een garde tot een glad mengsel.
Leg de voorgekookte aardappelschijfjes in de springvorm en verdeel hier de prei, bosuitjes en knoflook over. Leg de groene aspergetopjes kriskras in de springvorm en giet het eiermengsel erover. Bestrooi met de geraspte Gruyère en snipper hier de blaadjes van een takje verse basilicum over.
Zet de springvorm ongeveer 25 minuten in je voorverwarmde oven en haal eruit als de bovenkant mooi bruin is. Ga met een spatel langs de randen van de springvorm en klik deze open, laat kort afkoelen. Snijd de frittata in punten en serveer met een lekkere salade.