Frittata met krieltjes, broccoli en kaas

Frittata met krieltjes, broccoli en kaas

Laatst maakte ik deze heerlijke frittata met krieltjes, broccoli en kaas. De frittata is heel erg makkelijk om te maken en eigenlijk zo klaar. De krieltjes en broccoli kookte ik even voor waarna alles de pan en oven in ging.

De frittata komt oorspronkelijk uit Italië. Hij werd gebakken om restjes pasta en groenten op te maken. Eigenlijk was het dus recept dat vooral door de arme bevolking werd gegeten. Tegenwoordig wordt het gelukkig door veel meer mensen gemaakt. En terecht, want het is niet alleen erg lekker maar ook nog eens makkelijk om te maken.

Ik koos ervoor om krieltjes te gebruiken in plaats van pasta. De eieren klopte ik met slagroom waardoor de frittata een heerlijk romige smaak krijgt. Wil je deze lekkere frittata ook eens proberen? Het makkelijke recept vind je hieronder. En hier vind je meer vegetarische recepten.

Recept

Ingrediënten

4 personen

  • 500 gr. krieltjes
  • 1 broccoli
  • 1 ui
  • 8 eieren
  • 250 ml. slagroom
  • 150 gr. jonge kaas, geraspt
  • verse peterselie
  • grof zeezout
  • peper en zout
  • olijfolie

Handig

Bij dit recept

Bereidingswijze

Je kan de frittata op verschillende manieren maken. Beide leg ik hieronder uit. Welke wijze je ook kiest, allereerst kook je de krieltjes en broccoli voor. Zet voor de krieltjes een pan met een ruime laag water op het vuur en breng aan de kook. Voor de broccoli zet je een pan met een klein laagje water op het vuur, breng ook aan de kook.

Voorbereiden

Snijd de krieltjes met schil en al doormidden en kook deze in acht minuten gaar. Laat de krieltjes droogstomen in de pan, van het vuur af. De roosjes van de broccoli snijd je van de steel, de steel zelf snijd je in dunne plakjes. Kook de steel acht minuten en doe er de laatste vijf minuten de roosjes bij. Hierna laat je de broccoli goed uitlekken in een vergiet.

Klop in de tussentijd in een mengkom de acht eieren met de slagroom. Snijd een handje peterselie fijn en roer door het mengsel. Kruid tot slot met peper en zout naar smaak. Bewaar het eier- en slagroommengsel voor zo.

Verwarm je oven voor op 180 graden. De makkelijkste manier is om een ovenvaste pan (ca. Ø 28 cm) te gebruiken. Verhit een scheutje olijfolie in een hapjes- of koekenpan. Pel de ui en snijd deze fijn. Fruit de ui een paar minuten in de pan tot deze glazig wordt. Bak de voorgekookte krieltjes een paar minuten mee met een paar snufjes grof zeezout.

Met een ovenvaste pan

Als de krieltjes een beetje goudbruin worden verdeel je de broccoli over de pan. Strooi nu de geraspte kaas over de krieltjes en de broccoli. Giet hier het eiermengsel overheen en bak de frittata ongeveer 10 minuten. Als de frittata deels is gestold en de bovenkant nog vochtig is schuif je de pan in de oven. Bak de frittata nog ongeveer acht minuten tot ook de bovenkant mooi is gestold.

Met een springvorm of ovenschaal

Heb je geen ovenvaste pan? Dan kan je de frittata ook in een springvorm of ovenschaal maken. Stort de aangebakken krieltjes in een ingevette springvorm of ovenschaal. Verdeel hier vervolgens de broccoli over. Strooi er de geraspte kaas overheen en giet hier het eiermengsel over. Schuif de frittata in de oven en bak deze in ongeveer 25 minuten gaar.

Serveer de frittata uit de pan, springvorm of ovenschaal met wat brood. Eventueel kan je er nog een lekkere salade bij serveren.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief met nieuwe recepten en kooktips. Afmelden kan altijd weer.

Afbeelding bij 'Frittata met krieltjes, broccoli en kaas'
Afbeelding bij 'Frittata met krieltjes, broccoli en kaas'
Afbeelding bij 'Frittata met krieltjes, broccoli en kaas'
Afbeelding bij 'Frittata met krieltjes, broccoli en kaas'
Afbeelding bij 'Frittata met krieltjes, broccoli en kaas'
Afbeelding bij 'Frittata met krieltjes, broccoli en kaas'
Afbeelding bij 'Frittata met krieltjes, broccoli en kaas'

Voedingswaarden per persoon

  • Energie 670 kcal.
  • Vetten 44 gr.
  • Waarvan verzadigd 23 gr.
  • Koolhydraten 36 gr.
  • Waarvan suikers 13 gr.
  • Vezels 5 gr.
  • Eiwitten 25 gr.
  • Zout 1.5 gr.
  • Natrium 600 mg.