Frittata met krieltjes, Italiaanse groenten en kastanjechampignons

Frittata met krieltjes, Italiaanse groenten en kastanje­champignons

Deze frittata met krieltjes, Italiaanse groenten en kastanjechampignons is makkelijk te maken. De krieltjes kook je even voor, de groenten en champignons bak je kort aan. Hierna doe je er het eiermengsel bij en bak je de frittata op het fornuis. Vervolgens schuif je deze nog kort in de oven en je kan aan tafel.

Zelf gebruik ik voor frittata’s meestal een ovenvaste hapjespan. Dit vind ik zelf het fijnst werken omdat deze zowel op het vuur als in de oven kan. Heb je deze niet dan gebruik je een springvorm of laat je de frittata met deksel op de pan nog wat langer op het vuur staan.

Lijkt deze lekkere frittata je ook wel wat dan vind je hieronder het recept. Maak je liever een andere frittata? Dan vind je hier alle frittata recepten op Kookidee. En hier vind je nog meer vegetarische recepten om eens te proberen.

Recept

Ingrediënten

4 personen

  • 500 gr. krieltjes
  • 400 gr. Italiaanse groenten*
  • 250 gr. kastanjechampignons
  • 1 teentje knoflook
  • 5 eieren
  • 100 gr. yoghurt
  • 150 gr. jonge kaas, geraspt
  • peper en zout
  • olijfolie

* Voorgesneden of een mix van bijvoorbeeld vers gesneden prei, rode paprika, courgette en wortels.

Handig

Bij dit recept

Bereidingswijze

Halveer de krieltjes en snijd de wat grotere exemplaren in drieën. Breng in een pan een ruime laag water aan de kook. Kook de krieltjes 10 minuten voor en laat daarna uitlekken. Borstel de kastanjechampignons schoon en snijd in vieren. Zet een ovenvaste hapjespan op laag vuur en verwarm deze voor. Verwarm intussen ook de oven voor op 160 graden.

Bak de champignons en groenten

Verhit een scheutje olijfolie in de hapjespan. Voeg de gesneden kastanjechampignons toe en bak een paar minuten op middelhoog vuur. Knijp er een teentje knoflook boven met een knoflookpers en schep goed om. Als de champignons goed zijn geslonken voeg je de gesneden Italiaanse groenten toe. Bak nog een paar minuten mee en doe er dan de uitgelekte krieltjes bij. Schep nogmaals om en kruid met peper en zout.

Maak het eiermengsel

Breek vijf eieren boven een mengkom en schep hier ongeveer 100 gram yoghurt bij. Kruid ook met wat peper en zout en voeg de helft van de geraspte kaas toe. Roer alles goed om tot je een mooi mengsel hebt.

Maak de frittata

Strooi de rest van de geraspte kaas over de inhoud van de hapjespan. Giet hier nu het eiermengsel over. Bak de frittata 15 minuten op laag vuur. Schuif hierna de ovenvaste hapjespan in de oven en bak de frittata nog zo'n 10 tot 15 minuten. Heb je geen ovenvaste hapjespan? Bak de frittata dan 15 minuten langer op laag vuur en zet daarbij een deksel op de pan.

In de springvorm

Je kan de frittata ook in een springvorm maken. Vet de springvorm eerst in met wat olie of boter. Bekleed de onder- en zijkanten (aan de buitenkant) met aluminiumfolie. Dit voorkomt het doorlekken van het eiermengsel. Bak alles eerst aan zoals hierboven is beschreven en doe dan de inhoud van de hapjespan in de springvorm. Strooi er de helft van de kaas over en giet het eiermengsel in de vorm. Bak de frittata ongeveer 30 minuten in de oven.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief met nieuwe recepten en kooktips. Afmelden kan altijd weer.

Afbeelding bij 'Frittata met krieltjes, Italiaanse groenten en kastanjechampignons'
Afbeelding bij 'Frittata met krieltjes, Italiaanse groenten en kastanjechampignons'
Afbeelding bij 'Frittata met krieltjes, Italiaanse groenten en kastanjechampignons'
Afbeelding bij 'Frittata met krieltjes, Italiaanse groenten en kastanjechampignons'
Afbeelding bij 'Frittata met krieltjes, Italiaanse groenten en kastanjechampignons'
Afbeelding bij 'Frittata met krieltjes, Italiaanse groenten en kastanjechampignons'

Voedingswaarden per persoon

  • Energie 508 kcal.
  • Vetten 26 gr.
  • Waarvan verzadigd 10 gr.
  • Koolhydraten 37 gr.
  • Waarvan suikers 4 gr.
  • Vezels 8 gr.
  • Eiwitten 25 gr.
  • Zout 1.4 gr.
  • Natrium 560 mg.