Frittata met krieltjes, prei, spekreepjes en belegen kaas

Frittata met krieltjes, prei, spekreepjes en belegen kaas

Omdat we flink wat eieren in de koelkast hadden maakte ik deze frittata met krieltjes, prei, spekreepjes en belegen kaas. Een erg makkelijk en vooral heel lekker recept dat je eigenlijk zo hebt gemaakt. Het proberen dus zeker eens waard.

Terwijl je de krieltjes kookt bak je de spekreepjes, ui en prei even aan in de pan. Maak tussendoor het mengsel van eieren en crème fraîche en bak dit nog even mee. Zet daarna de pan nog kort in de oven en je frittata is klaar.

Heb je geen ovenvaste pan? Dan maak je deze makkelijke frittata gewoon in een springvorm. Allebei de methodes leg ik in het recept hieronder uit. Nodigt deze frittata uit tot meer varianten dan vind je hier mijn andere frittata recepten.

Recept

Ingrediënten

4 personen

  • 500 gr. krieltjes
  • 3 preien
  • 1 grote ui
  • 125 gr. spekreepjes
  • 6 eieren
  • 200 gr. crème fraiche
  • 150 gr. belegen kaas, geraspt
  • olijfolie
  • peper en zout
  • grof zeezout
  • verse peterselie

Handig

Bij dit recept

Bereidingswijze

Verwarm je oven voor op 180 graden. Breng in een pan een flinke laag water aan de kook. Halveer de krieltjes met schil en al en kook deze acht minuten voor. Laat de krieltjes hierna van het vuur af droog stomen in de pan. Zet ook vast een flinke (liefst ovenvaste) hapjespan op laag vuur en laat warm worden.

Bak de spekjes en prei

Maak de prei schoon, halveer in de lengte en snijd in niet al te fijne ringen. Pel de ui en snijd deze in stukjes. Verhit een scheutje olijfolie in de hapjespan en bak de prei en ui glazig. Voeg hierna de spekreepjes toe en bak deze mee tot ze beginnen te kleuren. Kruid met wat peper en voeg daarna de voorgekookte krieltjes toe. Strooi er nog wat grof zeezout over en bak de krieltjes nog een paar minuten mee.

Maak het eiermengsel

Hak een handje peterselie fijn met een koksmes. Breek boven een mengkom de zes eieren en schep hier de crème fraîche bij. Roer goed om en klop daarna luchtig met een garde. Kruid het mengsel met wat peper en zout en voeg de helft van de fijngehakte peterselie toe.

Ovenvaste hapjespan

Gebruik je een ovenvaste hapjespan? Giet het eiermengsel dan over de krieltjes, prei en spekreepjes in de hapjespan. Strooi er de geraspte kaas overheen en bak de frittata tien minuten op middelhoog vuur. Na tien minuten zal de onderkant grotendeels gestold zijn maar is de bovenkant nog vochtig. Schuif de frittata nog acht minuten in de voorverwarmde oven.

Met een springvorm

Heb je geen ovenvaste hapjespan dan vet je een springvorm in met wat boter. Doe de krieltjes samen met de gebakken prei, ui en spekreepjes in de springvorm en giet hier het eiermengsel over. Strooi er vervolgens de geraspte kaas overheen en bak de frittata 25 minuten in de voorverwarmde oven.

Strooi voor het opdienen de rest van de fijngehakte peterselie over de frittata. Heb je deze in een springvorm gebakken steek dan de zijkanten voorzichtig los van de vorm.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief met nieuwe recepten en kooktips. Afmelden kan altijd weer.

Afbeelding bij 'Frittata met krieltjes, prei, spekreepjes en belegen kaas'
Afbeelding bij 'Frittata met krieltjes, prei, spekreepjes en belegen kaas'
Afbeelding bij 'Frittata met krieltjes, prei, spekreepjes en belegen kaas'
Afbeelding bij 'Frittata met krieltjes, prei, spekreepjes en belegen kaas'
Afbeelding bij 'Frittata met krieltjes, prei, spekreepjes en belegen kaas'

Voedingswaarden per persoon

  • Energie 650 kcal.
  • Vetten 43 gr.
  • Waarvan verzadigd 22 gr.
  • Koolhydraten 31 gr.
  • Waarvan suikers 8 gr.
  • Vezels 6 gr.
  • Eiwitten 27 gr.
  • Zout 2.6 gr.
  • Natrium 1040 mg.