Frittata met wilde spinazie, rode paprika en champignons

Frittata met wilde spinazie, rode paprika en champignons

Een frittata werd vroeger gemaakt om oude restjes van de dag ervoor te verwerken. Tegenwoordig is het gelukkig geen armeluiseten meer maar gewoon een heerlijk maaltje. Bijvoorbeeld deze frittata met wilde spinazie, rode paprika en champignons die je zo hebt gemaakt.

Je kan een frittata een beetje vergelijken met een quiche, alleen dan zonder de deegbodem en rand. Je kan de frittata bereiden in een koekenpan die ook in de oven kan. Nog makkelijker is het om deze frittata met wilde spinazie, rode paprika en champignons in een quichevorm of springvorm te maken. Zelf gebruikte ik een quichevorm met een doorsnede van zo’n 24 centimeter.

Het verschil tussen een quichevorm en een springvorm is vooral de rand. Bij een springvorm kan je deze openen met een springveer waarna je deze van de frittata afschuift. Een quichevorm heeft dit niet, al zijn er wel quichevormen met een losse bodem waarmee je de frittata uit de vorm tilt. Een springvorm gebruik ik vooral bij quiches die wat meer gevuld zijn. Deze frittata met wilde spinazie, rode paprika en champignons kan je gewoon in allebei maken.

Recept

Ingrediënten

4 personen

 • 400 gr. wilde spinazie*
 • 250 gr. champignons
 • 100 gr. jonge kaas, geraspt
 • 1 rode paprika
 • 1 ui
 • 6 lenteuitjes
 • 5 eieren
 • scheutje yoghurt
 • peper en zout
 • boter om in te vetten
 • olijfolie

* Kan je geen wilde spinazie vinden gebruik dan bladspinazie. Wilde spinazie is net iets grover en slinkt wat minder dan de gewone bladspinazie.

Handig

Bij dit recept

Bereidingswijze

Verwarm je oven voor op 200 graden en zet vast een met boter ingevette springvorm of quichevorm klaar. Zet ook vast een wok op laag vuur zodat deze goed heet kan worden. Snijd de bovenkant van de rode paprika en verwijder de zaadlijsten en zaadjes, snijd de rode paprika vervolgens in kleine reepjes. Borstel de champignons schoon en snijd daarna in plakjes. Pel de ui en snijd deze daarna goed fijn.

Verhit een scheutje olijfolie in de wok en roerbak de rode paprika, champignons en ui. Kruid met ruim wat peper en zout en roerbak tot de champignons goed beginnen te slinken. Voeg daarna beetje bij beetje de wilde spinazie toe en roerbak op hoog vuur tot ook de spinazie is geslonken. Zet het vuur uit en schep het mengsel in de springvorm of quichevorm, strooi hier de geraspte kaas overheen.

Breek vijf eieren boven een mengkom en voeg een klein beetje yoghurt toe, ongeveer een flinke eetlepel. Kruid met peper en zout en klop met een garde tot een glad en luchtig mengsel. Giet het eiermengsel voorzichtig over het groentemengsel in de vorm zodat het gelijkmatig is verdeeld. Tip: pak de vorm aan de onderkant strak in met aluminiumfolie om eventueel doorlekken van het eiermengsel te vermijden.

Snijd de onderkant van de lenteuitjes en snijd de lenteuitjes vervolgens in ringetjes. Strooi deze over de frittata en schuif de vorm in het midden van je oven. Bak de frittata met wilde spinazie, rode paprika en champignons in ongeveer 25 minuten gaar. Serveer de frittata eventueel met een lekkere salade en je kan aan tafel.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief met nieuwe recepten en kooktips. Afmelden kan altijd weer.

Afbeelding bij 'Frittata met wilde spinazie, rode paprika en champignons'
Afbeelding bij 'Frittata met wilde spinazie, rode paprika en champignons'
Afbeelding bij 'Frittata met wilde spinazie, rode paprika en champignons'
Afbeelding bij 'Frittata met wilde spinazie, rode paprika en champignons'