Frittata met witte asperges, beenham en kaas
Recept
Ingrediënten
4 personen
- 500 gr. witte asperges
- 5 eieren
- 150 gr. beenham, plakjes
- 125 gr. crème fraiche
- 150 gr. jong belegen kaas, geraspt
- klontje boter
- scheutje melk
- handje peterselie
- peper en zout
- boter om in te vetten
Bereidingswijze
Leg de asperges voor je ze gaat schillen een half uurtje in koud water, zo zijn ze makkelijker te schillen. Schillen gaat het makkelijkst met een speciale aspergeschiller maar je kan ook een gewone dunschiller gebruiken.
Leg de asperges plat op een snijplank en snijd het onderste stukje eraf. Schil de asperges nu met de aspergeschiller door met lange halen van net onder het kopje tot onderaan de asperge te bewegen. Draai de asperge na elke haal een beetje zodat je alle kanten meeneemt. Zodra je geen enkele weerstand meer voelt is de asperge goed geschild. Voel je nog wel weerstand schil ze dan een keertje extra.
Zet een flinke pan met water klaar waar de asperges in kunnen liggen, de asperges moeten net onder staan. Voeg een klontje boter van ongeveer 50 gram toe en een scheut melk, doe er ook wat zout bij. Zet nu het vuur onder de pan aan en breng het water aan de kook, zodra het water kookt laat je de asperges vijf minuten koken. Zet hierna het vuur uit en laat de asperges nog tien minuten in het water staan.
Haal de asperges uit de pan en laat ze liggend uitlekken op een schone theedoek. Verwarm intussen je oven vast voor op 200 graden en zet vast een met boter ingevette springvorm klaar. Zelf gebruik ik een springvorm met een doorsnede van 23 cm., iets groter of kleiner is geen probleem. Vouw voor de zekerheid wat aluminiumfolie onder de bodem en zijkant zodat er geen vocht uit kan lekken.
Breek intussen de eieren boven een mengkom en voeg hier de crème fraiche aan toe. Snijd de peterselie goed fijn en voeg toe aan de mengkom. Kruid met peper en zout en voeg de helft van de geraspte kaas toe. Roer alles goed door elkaar met een garde en zet klaar voor zo.
Snijd de uitgelekte asperges in kleine stukjes en doe deze in de ingevette springvorm. Scheur de plakjes beenham in stukken en verdeel over de asperges. Doe hier de resterende geraspte kaas overheen en giet daarna het eiermengsel erover. Strijk een beetje glad en zet de springvorm ongeveer 25 minuten in de voorverwarmde oven.
Je frittata met witte asperges, beenham en kaas is klaar als alles goed is gestold en de bovenkant mooi goudbruin is. Haal de springvorm uit de oven en laat een paar minuten op een rooster op je aanrecht staan. Snijd met een spatel de zijkanten voorzichtig los van de vorm en verwijder de buitenste ring. Snijd de frittata nu in acht stukken, let erop dat er veel vocht uitloopt dus doe dit op je aanrecht.