Gebakken sliptongetjes, wortelsalade en paprikakrieltjes
Recept
Ingrediënten
4 personen
- 800 gr. krieltjes, in de schil
- 4 sliptongetjes (of 8 voor de stevige trek)
- paprikapoeder
- roomboter om te bakken
- beetje bloem
- olijfolie
- peper
- grof zeezout
Wortelsalade
- 6 flinke bospenen*
- 2 stevige friszoete appels
- handje rozijnen
Dressing
- 4 el. mayonaise
- 4 el. volle yoghurt
- 1 tl. kerriepoeder
- 1/2 citroen
- 6 takjes verse dille
- peper en zout
* Wil je nog sneller klaar zijn dan kan je ook zo'n 400 gr. geraspte worteltjes kopen.
Bereidingswijze
Verwarm je oven vast voor op 200 graden. Halveer de krieltjes en doe deze in een mengkom, voeg een flinke scheut olijfolie toe en paprikapoeder naar smaak. Hussel alles goed door elkaar en verdeel de krieltjes over een bakplaat. Strooi er wat grof zeezout over en doe de krieltjes 25 tot 30 minuten in de voorverwarmde oven.
Boen intussen de bospenen schoon en verwijder de boven- en onderkant. Rasp de bospeen in staafjes met behulp van een keukenrasp, keukenmachine of mandoline. Doe de geraspte bospeen in een slakom. Snij beide appels om het klokhuis in vier dikke plakken, rasp ook de appel in staafjes en doe bij de wortel.
Halveer een citroen en knijp deze uit boven het wortel- en appelmengsel. Voeg een handje rozijnen toe aan de wortelsalade, wil je iets zachtere rozijnen dan kan je ze zo'n vijf minuten wellen in warm water. Laat daarna goed uitlekken en afkoelen. Meng alles goed door elkaar en bewaar in de koelkast voor zo.
De dressing maak je door alle ingrediënten met elkaar te mengen met een garde of lepel. De dille hak je eerst goed fijn en peper en zout voeg je naar smaak toe. Serveer de dressing zo apart bij de wortelsalade.
Verwarm intussen een flinke koekenpan op laag vuur. De sliptongetjes dep je even droog met een keukenpapiertje en kruid je daarna met wat versgemalen peper. Strooi een dun laagje bloem over de sliptong en verhit een klont roomboter in de koekenpan. Leg de met bloem bedekte zijde op de bodem van de koekenpan en bestrooi de andere kant met wat peper en bloem.
Bak de sliptongetjes in ongeveer vijf tot zes minuten gaar en keer ze halverwege om. Serveer de sliptongetjes met een schep paprikakrieltjes en de wortelsalade. Doe wat van de dressing over de wortelsalade en genieten maar.