Gegratineerde boerenkool met aardappelschijfjes en rookworst
Recept
Ingrediënten
4 presonen
- 600 gr. aardappels
- 400 gr. boerenkool
- 1 ui
- 2 tenen knoflook
- 350 ml. slagroom
- 1 ei
- scheutje melk
- 150 gr. belegen kaas, geraspt
- 1 rookworst
- peper en zout
- boter om te te vetten
Bereidingswijze
Verwarm je oven voor op 180 graden. Zet een flinke ovenschaal van zo'n 30 cm klaar, vet deze in met wat boter. De aardappels hoef je niet te schillen, maar dat kan natuurlijk wel. Ik boende ze alleen even schoon. Snijd de aardappels in zeer dunne plakjes en doe in een schaal of mengkom.
Doe in een tweede mengkom de slagroom, een scheutje melk en breek er een ei boven. Pel de ui en snipper deze fijn, doe ook deze bij het roommengsel. Knijp de teentjes knoflook uit boven de mengkom. Voeg tot slot ongeveer 50 gr. geraspte kaas toe. Roer alles goed door elkaar en giet iets minder dan de helft bij de aardappelschijfjes. Schep goed door elkaar en kruid met wat peper en zout.
Maak de boerenkoolschotel
Verdeel wat van de aardappelschijfjes over de bodem van de ovenschaal. Deze hoeft niet helemaal bedekt te zijn. Leg hier een laagje boerenkool over, nu wel over het hele oppervlakte. Herhaal dit twee keer waarbij je eindigt met een laagje aardappel. Giet nu de rest van het room- en eimengsel over de schotel.
Strooi tot slot de resterende geraspte kaas over de boerenkoolschotel. Zet deze nu in het midden van de voorverwarmde oven. Bak een half uur op 180 graden. Zet na een half uur de oventemperatuur terug naar 160 graden. Bak de ovenschotel nog een half uurtje. Bereid in de tussentijd de rookworst zoals aangegeven op de verpakking.
Haal de ovenschotel uit de oven en verdeel over de borden. Snijd de rookworst in plakjes en verdeel over de borden.
Recepten in je mail
Voedingswaarden per persoon
- Energie 859 kcal.
- Vetten 63 gr.
- Waarvan verzadigd 35 gr.
- Koolhydraten 38 gr.
- Waarvan suikers 5 gr.
- Vezels 6 gr.
- Eiwitten 28 gr.
- Zout 2.9 gr.
- Natrium 1160 mg.