Gegratineerde paddenstoelen met gebakken aardappeltjes

Gegratineerde paddenstoelen met gebakken aardappeltjes

Vroeger was het voor mij altijd een feest als mijn moeder rosbief maakte. We kregen er dan altijd een schaaltje gebakken champignons bij en dat vond ik misschien nog wel lekkerder dan het vlees. Ook nu ben ik nog steeds dol op champignons en andere paddenstoelen.

Nu het herfst is kan je bij een goed gesorteerde groenteboer een lekker groot aanbod paddenstoelen vinden. Natuurlijk zijn veel paddenstoelsoorten het hele jaar door te koop maar seizoensproducten vind ik nou eenmaal altijd lekkerder. Voor dit gerecht heb ik verschillende soorten paddenstoelen gebruikt maar laat je vooral leiden door je eigen smaak.

Deze gegratineerde herfstpaddenstoelen met gebakken aardappeltjes heb je zo gemaakt. Heel erg lekker met een goed stukje vlees, ik koos voor een mooi rood gebakken biefstukje.

Recept

Ingrediënten

4 personen

  • 800 gr. (biologische kruimige) aardappelen
  • 250 gr. kastanjechampignons
  • 150 gr. oesterzwammen
  • 250 gr. gemengde herfstpaddenstoelen*
  • 1 grote ui
  • bladpeterselie
  • 3 takjes rozemarijn
  • Parmezaanse kaas**
  • klontje roomboter
  • olijfolie
  • grof zeezout
  • peper en zout

* Ik heb gekozen voor een mix van o.a. shiitake, beukenzwammen en cantharellen maar je kan natuurlijk ook eekhoorntjesbrood, morieljes of een ander soort gebruiken.
** Parmezaanse kaas heeft een redelijk aanwezige smaak bij dit gerecht, je kan ook kiezen voor een gewone belegen kaas.

Handig

Bij dit recept

Bereidingswijze

Boen de aardappelen schoon in de schil en snijd ze in gelijke stukken. Let er op dat je ze na het koken nog in schijfjes moet kunnen snijden, niet te klein dus. Zet een ruime pan water op en kook de aardappelen ongeveer 10 minuten in de schil tot ze beetgaar zijn, kijk of je er makkelijk in kan prikken met bijvoorbeeld een vork. Laat ze droogstomen voor zo.

Verwarm de oven vast voor op 200 graden en zet een ingevette ovenschaal klaar. Verwarm ook vast een hapjespan op een laag vuurtje zodat deze goed warm kan worden. Maak de paddenstoelen schoon met een borsteltje en snijd eventueel de onderkant van de steeltjes. Hak twee takjes bladpeterselie fijn. Snipper de ui.

Verhit een scheutje olijfolie in de hapjespan en fruit hier de ui kort in. Doe alle paddenstoelen erbij, bestrooi met de fijngehakte peterselie, besprenkel ruim met olijfolie en bak een paar minuten aan. Bestrooi nog met versgemalen peper en zout en hussel nog even goed door elkaar. Doe de gebakken paddenstoelen in de ovenschaal en bestrooi ruim met geraspte kaas, zet even apart voor zo.

Snijd de gekookte aardappelen in dikke plakken en maak de hapjespan schoon, smelt een klontje roomboter en voeg ongeveer dezelfde hoeveelheid olijfolie toe. Doe de takjes rozemarijn in de pan en de in plakken gesneden aardappelen. Bak de aardappeltjes aan beide kanten tot ze goudbruin zijn en bestrooi met grof zeezout. Verwijder de takjes rozemarijn en houd de aardappeltjes warm.

Schuif de ovenschaal zo'n 5 tot 10 minuten in de voorverwarmde oven tot de kaas helemaal is gesmolten, bak intussen in een hete koekenpan de biefstukjes of een ander stukje vlees. En klaar zijn je gegratineerde paddenstoelen en gebakken aardappeltjes, eet smakelijk.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief met nieuwe recepten en kooktips. Afmelden kan altijd weer.

Afbeelding bij 'Gegratineerde paddenstoelen met gebakken aardappeltjes'
Afbeelding bij 'Gegratineerde paddenstoelen met gebakken aardappeltjes'
Afbeelding bij 'Gegratineerde paddenstoelen met gebakken aardappeltjes'
Afbeelding bij 'Gegratineerde paddenstoelen met gebakken aardappeltjes'
Afbeelding bij 'Gegratineerde paddenstoelen met gebakken aardappeltjes'
Afbeelding bij 'Gegratineerde paddenstoelen met gebakken aardappeltjes'