Gegratineerde spruitjesstamppot met peer en spekjes

Gegratineerde spruitjesstamppot met peer en spekjes

Er zijn veel mensen die nog steeds een afkeer van spruitjes hebben. Ik kan me daar wel iets bij voorstel, de geur en smaak zijn namelijk best aanwezig. Maar niet in deze superlekkere gegratineerde spruitjesstamppot met peer en spekjes die je zo hebt gemaakt.

De zoete peer neutraliseert de smaak van de spruitjes een beetje. Het resultaat is een heerlijke zoete stamppot met een lekker krokant laagje door het gratineren. Deze spruitjesstamppot is echt makkelijk om te maken en moet je zeker eens proberen. Het makkelijke en snelle recept vind je hieronder.

Recept

Ingrediënten

4 personen

  • 800 gr. aardappels, kruimig
  • 800 gr. spruitjes
  • 2 handperen, bv. Doyenné du Comice
  • 200 gr. spekreepjes
  • klontje boter + wat extra
  • paneermeel
  • peper en zout
  • boter om in te vetten

Handig

Bij dit recept

Bereidingswijze

Zet vast een flinke stamppotpan op het vuur met een flinke laag water. Schil de aardappelen en snijd deze in gelijke stukken, kook de aardappelen in 20 minuten gaar in de stamppotpan.

Schil intussen de peren, snijd in vieren en verwijder het klokhuis. Snijd de peren vervolgens in kleinere stukken en bewaar voor zo. Maak de spruitjes schoon door de onderkant van de steel af te snijden en eventueel het buitenste blad te verwijderen. Halveer de spruiten en spoel even onder koud water.

Als de aardappels tien minuten hebben gekookt voeg je de stukjes peer en de halve spruiten toe, breng het water opnieuw aan de kook en laat alles nog tien minuten koken. Bak intussen de spekjes in een koekenpan en zet het vuur daarna uit. Verwarm de grill van je oven vast voor op de hoogste stand.

Giet de aardappels, spruitjes en stukken peer af en stamp met een klontje boter tot een smeuïge puree. Breng op smaak met wat peper en zout. Het kan zijn dat deze wat waterig is door het vocht in de spruitjes, zet het vuur dan wat hoger en roer de spruitjesstamppot door elkaar tot deze wat indikt. Roer er vervolgens de gebakken spekjes door.

Vet een ovenschaal in met wat boter en schep de spruitjesstamppot hierin. Strijk de stamppot een beetje glad en strooi er wat paneermeel over. Snijd een stukje boter in kleine blokjes en verdeel over het paneermeel. Verwarm in de oven tot de bovenste laag goudbruin en krokant is, dit duurt zo'n tien tot vijftien minuten.

Zodra de bovenlaag klaar is haal je de ovenschaal uit de oven en laat je de gegratineerde spruitjesstamppot een paar minuten afkoelen.

Zelf heb ik het laagje paneermeel enigzins korrelig gehouden, zo kan je het lekker door de stamppot prakken. Wil je deze volledig krokant dan laat je de schaal gewoon iets langer in de oven.

Recepten in je mail

Wil je mijn recepten per e-mail ontvangen? Schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief met nieuwe recepten en kooktips. Afmelden kan altijd weer.

Afbeelding bij 'Gegratineerde spruitjesstamppot met peer en spekjes'
Afbeelding bij 'Gegratineerde spruitjesstamppot met peer en spekjes'
Afbeelding bij 'Gegratineerde spruitjesstamppot met peer en spekjes'
Afbeelding bij 'Gegratineerde spruitjesstamppot met peer en spekjes'
Afbeelding bij 'Gegratineerde spruitjesstamppot met peer en spekjes'
Afbeelding bij 'Gegratineerde spruitjesstamppot met peer en spekjes'