Gegrilde groene en witte asperges met rozemarijn en serranoham
Recept
Ingrediënten
4 personen
- 800 gr. biologische aardappels
- 500 gr. witte asperges
- 500 gr. groene asperges
- 8 takjes rozemarijn
- 12 plakjes serranoham
- olijfolie
- grof zeezout
Bereidingswijze
Verwarm je oven voor op 200 graden en zet vast een met bakpapier beklede ovenplaat klaar.
Leg de witte asperges een half uur voor je ze gaat bereiden in een bak koud water. Zo worden ze wat zachter en kan je ze veel makkelijker schillen. Was de groene asperges ondertussen even schoon en laat opdrogen. Boen ook de aardappelen even schoon maar laat ze gewoon in de schil.
Schil de witte asperges met een dunschiller of aspergeschiller tot je geen 'weerstand' meer voelt, snijd zo'n 2 tot 3 centimeter van de onderkant af. Dep ze goed droog en leg op de ovenplaat. Snij ook de onderkant van de groene asperges af, schillen hoeft niet. Verdeel ook deze over de ovenplaat.
Snij de aardappelen in kleine stukjes en verdeel over de ovenplaat. Besprenkel alles goed met olijfolie en strooi er wat grof zeezout over. Ris de naaldjes van de takjes rozemarijn en hak deze goed fijn, strooi de helft over de ovenplaat en bewaar de andere helft voor zo.
Doe de ovenplaat in de voorverwarmde oven en laat de asperges en aardappels in 25 minuten gaar worden. Schep halverwege de asperges en aardappels even om, ik gebruik hiervoor een tang. Maak ondertussen rolletjes van de serranoham. Wil je wat krokantere serranoham dan kan je deze de laatste 5 minuten nog mee grillen. De ham krijgt dan een wat uitgesprokener smaak.
Serveer de aardappeltjes en de asperges uit de oven en strooi er op de borden nog wat rozemarijn over. Leg er de rolletjes serranoham naast en smullen maar.