Gegrilde groenten met Hasselback aardappels en een biefstukje
Recept
Ingrediënten
4 personen
- 8 flinke aardappels, vastkokend
- 4 biefstukjes*
- 1 aubergine
- 1 courgette
- 1 rode paprika
- 1 gele paprika
- 250 gr. champignons
- 5 teentjes knoflook
- 5 takjes rozemarijn
- 50 gr. kaas, geraspt
- olijfolie
- grof zeezout
- peper
- boter om te bakken
* Zelf ben ik dol op biefstuk, ik vond het mooi passen bij dit feestelijke maaltje. Natuurlijk kan je een ander stukje vlees kiezen of het juist helemaal weglaten.
Bereidingswijze
Verwarm je oven vast voor op 200 graden, je hebt voor dit gerecht twee bakplaten nodig. De aardappels kan je eventueel ook in een ovenschaal bereiden als je geen twee bakplaten hebt.
De zogenaamde 'Hasselback aardappels' moeten het langst in de oven, hier begin je dus mee. Leg de aardappels met de meest stabiele kant naar onder, ze moeten blijven liggen en niet wegrollen of kantelen. Snijd ze eventueel plat aan de onderkant als dit niet lukt.
Kerf de aardappels om de paar millimeter in met een scherp mes, let op dat je net niet door de onderkant gaat. Eventueel kan het helpen als je de aardappels tussen twee pollepels of in een diepe lepel legt. Zo kan je mes niet door de onderkant heen.
Leg de aardappels met de 'schijfjes' aan de bovenzijde op een bakplaat of in een ovenschaal. Ris de blaadjes van twee takjes rozemarijn en hak fijn. Sprenkel ruim olijfolie over de aardappels en bestrooi met grof zeezout, de fijngehakte rozemarijn en wat geraspte kaas. Schuif de aardappels ongeveer 45 tot 60 minuten in de oven, afhankelijk van de grootte. Zorg dat ze niet verbranden aan de bovenkant.
Haal alvast de biefstuk uit de koelkast en laat deze afgedekt op kamertemperatuur komen. Snijd de aubergine in dunne plakjes en doe hetzelfde met de courgette, verdeel de plakjes over een bakplaat. Je hoeft deze niet in te vetten en geen bakpapier te gebruiken.
Snijd de gele en rode paprika in vier kwarten en vervolgens in reepjes, verwijder vantevoren wel even de zaadlijsten en zaadjes. Strooi de paprika over de bakplaat. Halveer eventueel de grote champignons en laat de kleinere exemplaren intact, verdeel over de bakplaat.
Pel de teentjes knoflook, snijd in de lengte doormidden en leg tussen de gesneden groenten. Hak de resterende rozemarijn fijn en strooi samen met een flinke snuf grof zeezout over de bakplaat. Sprenkel er tenslotte ruim olijfolie over en schuif de laatste 25 minuten bij de Hasselback aardappels in de oven.
Verwarm een koekenpan of hapjespan op laag vuur zodat deze goed heet wordt. Dep de biefstukjes indien nodig droog en kruid met peper en zout. Bak de biefstukjes op het laatste moment in een klont gesmolten boter op hoog vuur aan beide kanten één minuut.
Haal de biefstuk uit de pan en laat een paar minuten rusten. Bak ze daarna nog drie minuten voor een 'rare biefstuk' waarbij je de biefstukken over de bodem blijft bewegen en regelmatig omdraait. Voor een medium biefstuk bak je deze ongeveer zes minuten, voor well done acht tot tien minuten. Verpak de biefstukjes na het bakken in aluminiumfolie en laat nog kort rusten.
Serveer de biefstuk met de Hasselback aardappels en de gerilde groenten. Druppel nog wat van het bakvet van de biefstuk over het vlees en je maaltijd is klaar.