Gehaktbrood met krieltjes uit de oven en snijboontjes
Recept
Ingrediënten
4 personen
- 500 gr. gehakt, half-om-half
- 1 rode ui
- 1 ei
- 1 teentje knoflook
- ca. 4 el. tomatenketchup
- 75 gr. geraspte kaas
- paneermeel
- 600 gr. krieltjes
- 800 gr. snijbonen
- handje verse peterselie
- peper en zout
- grof zeezout
- olijfolie
- boter om in te vetten
Bereidingswijze
Verwarm je oven voor op 200 graden en zet vast een met boter ingevet cakeblik van ongeveer 24 cm klaar. Zet een pan met een laag water op het vuur en breng aan de kook, kook de krieltjes hier vijf minuten in voor en laat ze daarna uitlekken in een vergiet. Pel intussen de rode ui en snipper deze, pel ook de teen knoflook en hak deze fijn. Snijd ook de peterselie alvast goed fijn met een koksmes.
Doe het gehakt in een mengkom met de gesnipperde rode ui, de fijngehakte knoflook, de tomatenketchup, de geraspte kaas en de fijngehakte peterselie. Kruid naar smaak met peper en zout, breek er een ei boven en voeg de geraspte kaas toe. Kneed alles goed door elkaar en voeg tussendoor net zoveel paneermeel toe tot je een goed kneedbaar en niet te vochtig mengsel krijgt. Je moet er een goede bal van kunnen kneden, dan is het gehaktmengsel precies goed.
Doe het gehaktmengsel nu in de cakevorm en druk het in alle hoeken. Strijk daarna de bovenkant zo egaal mogelijk zodat het gehaktbrood overal even hoog is. Schuif het gehaktbrood in je oven en bak het in ongeveer 40 minuten gaar. Doe intussen de voorgekookte krieltjes in een ovenschaal en druk ze een beetje plat met de bolle kant van een vork. Sprenkel er ruim olijfolie overheen en bestrooi met grof zeezout. Schuif de krieltjes na 15 minuten in de oven en laat deze nog 25 minuten meebakken met het gehaktbrood.
Snijd als alles in de oven staat de snijbonen in ruitjes en breng in een pan een laagje water en wat zout aan de kook. Kook de snijbonen zo'n acht minuten tot ze beetgaar zijn, knapperig vind ik ze zelf het lekkerst. Wil je ze iets zachter houd dan een kooktijd van maximaal tien minuten aan.
Haal het gehaktbrood en de ovengebakken krieltjes uit de oven. Giet het vrijgekomen vet van het gehaktbrood uit de cakevorm en controleer even of het gehaktbrood goed gaar is. Snijd het gehaktbrood in plakken en serveer met de krieltjes uit de oven en de gekookte snijboontjes.