Gehaktbrood met pancetta, gratin dauphinois en snijboontjes
Recept
Ingrediënten
4 personen
- 1 kg. gehakt, half om half
- 80 gr. pancetta
- 1 ui
- 1 teen knoflook
- 1 ei
- 250 gr. tomatenketchup
- 100 gr. donkere basterdsuiker
- 2 el. chilisaus
- ca. 50 ml water
- peper en zout
Voor de gratin dauphinois
- 1 kg. aardappels, vastkokend
- 400 gr. slagroom
- 50 gr. gerapste kaas, jong*
- peper en zout
- rozemarijn
- boter om in te vetten
- 800 gr. snijbonen
Reken erop dat je ongeveer de helft van het gehaktbrood over houdt. Dit is de volgende dag heerlijk bij de lunch, op brood of bij een borrel.
Bereidingswijze
Verwarm je oven voor op 180 graden. De gratin dauphinois moet hier het langst in. Daar begin je dus mee. Pak een ovenschaal en vet deze in met wat boter. Als je wilt schil je eerst de aardappels. Hierna snijd je deze in heel dunne plakjes. Zelf gebruik ik hier de mandoline voor, dan heb je in vijf minuten een kilo gesneden. Gebruik anders een keukenrasp met snijmesje, een keukenmes of kaasschaaf.
De gratin dauphinois
Leg alle plakjes in de ovenschaal, doe dit dakpansgewijs. Werk laagje voor laagje tot je alle plakjes hebt gebruikt. Kruid nu met wat peper, zout en rozemarijn. Giet er vervolgens de room over en strooi er tot slot nog wat geraspte kaas over. Dat is alles, de kaas moet je officieel zelfs weg laten. Zelf vind ik dit juist erg lekker. Schuif de schaal in de oven en bak in 60 minuten gaar. Controleer tussendoor regelmatig of de bovenkant niet te hard gaat. Anders leg je er op een gegeven moment een vel aluminiumfolie over.
Het gehaktbrood
Voor het gehaktbrood doe je het gehakt in een mengkom. Pel de ui en snijd deze goed fijn, doe in de mengkom. Pers er het teentje knoflook boven. Breek er vervolgens het ei boven en kruid met peper en zout. Snijd de plakjes pancetta met een koksmes in heel kleine blokjes en doe bij het gehakt. Kneed alles nu goed door elkaar.
Het best is om het gehaktbrood in een braadslede te bakken. Heb je deze niet dan gebruik je de grootst mogelijke cakevorm. Gebruik je de cakevorm? Dan kan je de hoeveelheid ketchup, suiker en water halveren. Vet de braadslede of vorm in en doe hier het gehakt in. Druk alles goed aan. Meng de rest van de ingrediënten in de mengkom. Giet over het gehakt en schuif de vorm na 20 minuten in de oven. Bak het gehaktbrood nog 40 minuten mee in de oven. Gebruik je de cakevorm dan bak je het gehakt 10 minuten langer.
Snijboontjes
Als de gratin dauphinois en het gehaktbrood nog 15 minuten moeten maak je de snijboontjes. Verwijder de punten en snijd in blokjes. Breng in een kookpan een laagje water met zout aan de kook. Kook de snijbonen in ongeveer 12 minuten gaar. Iets korter als je ze wat knapperiger wil. Giet af, schep om met een klein klontje roomboter en houd warm voor zo.
Serveren
Haal het gehaktbrood en de gratin dauphinois uit de oven. Het gehaktbrood haal je uit de vorm of snijd je in de braadslede. Giet het bakvocht voorzichtig in een kom en gebruik als saus. Schep wat van de gratin op de borden en leg hier wat plakjes gehaktbrood naast. Doe vervolgens de snijboontjes erbij. Schep er wat van het bakvocht over en je kan aan tafel.
Recepten in je mail
Voedingswaarden per persoon
- Energie 1242 kcal.
- Vetten 72 gr.
- Waarvan verzadigd 40 gr.
- Koolhydraten 93 gr.
- Waarvan suikers 41 gr.
- Vezels 14 gr.
- Eiwitten 45 gr.
- Zout 3.3 gr.
- Natrium 1320 mg.