Geroerbakte Oosterse groenten, shiitakes en gehaktballetjes met teriyaki saus
Recept
Ingrediënten
4 personen
- 250 gr. noedels
- 1/2 flesje Teriyaki saus
- 400 gr. Oosterse wokgroenten*
- 200 gr. shiitakes
- 100 gr. taugé
- 1 ui
- sesamzaad
- wokolie
Voor de gehaktballetjes
- 300 gr. rundergehakt
- 1 sjalotje
- 1 ei
- 1 teentje knoflook
- scheutje ketjap manis
- scheutje ketchup
- peterselie
- peper en zout
- paneermeel
- boter om te bakken
* Kant en klaar of zelf gesneden rode ui, prei, paksoi, sugar snaps
Bereidingswijze
Bereid als eerste de gehaktballetjes. Pel het sjalotje en snipper deze met een scherp koksmes goed fijn. Pel ook de teen knoflook en hak deze goed fijn. Doe het gehakt in een mengkom en voeg hier de knoflook en sjalot aan toe. Breek er een ei boven en doe er de ketjap en tomatenketchup bij. Kruid naar smaak met peper en zout en doe er nog wat peterselie bij. Dit kan zowel vers als gedroogd. Kneed alles nu goed door elkaar en voeg beetje bij beetje paneermeel toe tot het gehakt stevig maar kneedbaar is.
Rol vervolgens de gehaktballetjes, zelf rolde ik er ongeveer 16 uit het mengsel. Maar heb je ze liever wat groter of kleiner dan kan dat ook. Zet een hapjespan op het vuur en verhit hier wat boter in. Bak de gehaktballetjes aan alle kanten dicht en gaar ze ongeveer 5 tot 8 minuten. De tijd hangt een beetje af van de grootte van de balletjes. Snijd er eventueel eentje open om te kijken of deze gaar is.
Oosterse groenten en noedels
Als de gehaktballetjes op het vuur staan bereid je de Oosterse groenten en noedels. Zet een wokpan op laag vuur en laat deze goed heet worden. Breng in een grote pan een ruime laag water aan de kook. Borstel de shiitakes schoon en snijd in plakjes. Pel de ui en snijd deze in vieren, vervolgens snijd je de ui in partjes. Gebruik je verse groenten om te wokken dan snijd je ook deze fijn.
Kook de noedels zoals aangegeven op de verpakking. Verhit tegelijkertijd een scheut wokolie in de wokpan. Roerbak als eerste de shiitakes en ui op hoog vuur. Als de shiitakes beginnen te slinken voeg je de gegaarde gehaktballetjes en 2/3 van de teriyaki saus toe. Schep kort om en doe er daarna de Oosterse groenten bij. Roerbak deze vijf minuten en doe er dan de taugé bij. Doe er nu de rest van de teriyaki saus bij en schep nog een minuut om op hoog vuur.
Giet de noedels als deze klaar zijn af in een vergiet en spoel onder de koude kraan. Laat kort uitlekken en voeg vlak voor het opdienen toe aan de wok. Schep nog kort om op hoog vuur tot ze warm zijn. Verdeel alles over de borden en strooi er nog wat sesamzaad op.
Recepten in je mail
Voedingswaarden per persoon
- Energie 523 kcal.
- Vetten 26 gr.
- Waarvan verzadigd 9 gr.
- Koolhydraten 38 gr.
- Waarvan suikers 7 gr.
- Vezels 8 gr.
- Eiwitten 27 gr.
- Zout 1.6 gr.
- Natrium 640 mg.